Falcon 9, SpaceX, Starlink, Илон Мъск

Ето как да гледате нощното изстрелване на Starlink на SpaceX тази вечер

Тази вечер SpaceX ще изстреля още една партида сателити Starlink в едно нощно изстрелване на една от своите ракети Falcon 9 от Space Launch Complex 40 (SLC-40) в станцията на космическите сили Кейп Канаверал във Флорида. Тъй като стартирането е насрочено за събота, 27 август в 22:22 ч. ET (19:22 ч. PT), можете да видите старта у дома, като следвате ръководството по-долу.

Какво да очакваме от самото начало

SpaceX направи толкова много изстрелвания на Starlink през последните няколко години, че те са много опитни в процеса на изстрелване. Можете да очаквате строго хореографирана последователност от изстрелвания, която ще изведе 54-те сателита Starlink в ниска околоземна орбита.

Вълнуваща характеристика на изстрелването е, че то ще се проведе през нощта, с някои невероятни гледки, очакващи докато ракетата се изстрелва в тъмното. Има и вълнение относно първата степен на ракетата или бустера, който ще се върне на Земята, за да кацне на безпилотен кораб, базиран в Атлантическия океан. Корабът-дрон A Shortfall of Gravitas ще бъде готов да улови бустера за повторна употреба в бъдещи мисии.

Както вече е обичайно при изстрелванията на SpaceX, части от ракетата са били използвани и преди. Първият етап на бустер, летящ тази вечер, беше използван преди това в мисията CRS-24, мисия за снабдяване на Международната космическа станция, която беше изстреляна през декември 2021 г.

Ето как виждате началото

За да гледате изстрелването, можете да се включите в потока на живо на SpaceX. Това показва ключови събития в процеса на изстрелване, като последна подготовка, изстрелване, разделяне на първия етап, след това отделяне на обтекателя и накрая разгръщане на полезния товар. Потокът също така показва кацането на бустера, с маневра за обръщане след отделяне, прибиране и след това вертикално кацане на кораба с дрона.

Отразяването на изстрелването започва приблизително 5 минути преди изстрелването, което е приблизително 22:15 ч. ET (19:15 ч. PT). Можете или да отидете на страницата на SpaceX в YouTube.

Tesla.bg