Twitter, Илон Мъск

Еврокомисар към Мъск: „Туитър“ ще играе по правилата ни

Илон Мъск вече притежава „Туитър“, но евркомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че ще следи внимателно самозваният „абсолютист на свободата на словото“ да не превърне социалната медия в платформа за реч на омразата, цитира думите му европейската редакция на американския вестник „Политико“

След като Мъск написа в „Туитър“ „птицата е освободена“, комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон отговори „В Европа птицата ще лети според нашите правила“.

Поглъщането на „Туитър“ от Мъск, съобщено в четвъртък вечер, може да има огромни последици за бъдещето на сайта, особено ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бъде допуснат обратно в платформата и ако Мъск разхлаби правилата, недопускащи разпространението на реч на омразата и дезинформация.

Мъск обеща в четвъртък, че платформата няма да се превърне в „безплатен адски пейзаж, където всичко може да се каже без последствия“.

Публикацията на Бретон беше придружена от хаштага #DSA, препратка към Закона за цифровите услуги, който изисква от доставчиците на цифрови услуги да предприемат бързи действия срещу незаконно онлайн съдържание, като реч на омразата.

Комисарят също разпространи в „Туитър“ и видео, показващо него и Илон Мъск през май след обсъждане на Закона за цифровите услуги.

В клипа Бретон казва на Мъск „Бях щастлив да ти обясня DSA, новия регламент в Европа“, а Мъск отговаря: „Съгласен съм с всичко, което каза“.

„Това каза той“, написа Бретон в петък.

Мъск уволни главния изпълнителен директор Парадж Агравал, главния финансов директор Нед Сегал и директора но правните въпроси и политиката на компанията Виджая Гаде.

Основателят на SpaceX намекна, че има планове да съкрати работни места, хвърляйки около 7500-те служители в „Туитър“ в неизвестност за бъдещето им.

Илон Мъск в писмо до рекламодателите посочи, че иска да създаде цифрова платформа за обсъждане на широк спектър от мнения. Ето защо той придобивал социалната мрежа „Туитър“.

Tesla.bg