Falcon 9, SpaceX

Европейската космическа агенция щв изстреля две мисии със SpaceX

Това ще стна с ракетата “Фалкон 9“ на америкаснаката частна компания заради прекъсването на стартовете на руските ракити-носители “ Союз“ от космодрума Куру и забавянето на “Ариана 6“.Европейската космическа агенция (ЕКА) планира да изстреля две научни мисии с ракетата „Фалкон-9“ на американската частна компания SpaceX заради прекъсването на стартовете на руските ракети-носители „Союз“ от космодрума Куру и забавянето на „Ариана 6“, предадоха Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на главния й изпълнителен директор.

Европейските сонди „Евклид“ (Euclid) и „Хера“ (Hera) ще бъдат изстреляни с ракетата-носител „Фалкон-9“, проектирана от компанията на Илон Мъск, посочи Йозеф Ашбахер по време на брифинг за пресата след заседание на Съвета на ЕКА.

„Това е временна мярка, която предприемаме заради прекъсването на изстрелванията на „Союз“ и в очакване на старта на „Ариана 6″, чийто първи полет беше отложен за последното тримесечие на 2023 г.“, каза Ашбахер.

Сондата „Евклид“ ще изучава разширяването на Вселената след изстрелването си през 2023 г. Първоначално беше планирано космическият апарат да бъде изстрелян с ракета „Союз“, припомня БТА. Сондата „Хера“ трябва да излети в края на 2024 г. към астероида Диморфос, чиято траектория наскоро беше успешно отклонена от мисията ДАРТ на НАСА.

Програмата за новата европейска ракета-носител „Ариана 6“, предназначена да наследи „Ариана 5“ и да осъществява мисиите, извършвани досега от руските ракети „Союз“, стартира през 2014 г. Първоначално планиран за 2020 г., първият полет на „Ариана 6“ вече беше отложен с две години заради пандемията от COVID-19 и трудности при разработването.

През февруари нахлуването в Украйна на Русия прекъсна европейското сътрудничество с нея и лиши европейския космодрум Куру във Френска Гвиана от изстрелвания на ракети „Союз“.

 

Източник: it.dir.bg

Tesla.bg