Илон Мъск, Марс

Илон Мъск: Правим цивилизация на Марс след 20-30 години

Основателят на SpaceX Илон Мъск написа в поредица от съобщения в Twitter, че очакваната времева рамка на човечеството за създаване на самоподдържаща се цивилизация на Марс е две до три десетилетия след първото кацане на хора.

„Марс може да е трудна планета, но има голям потенциал!“ пише милиардерът.

Потребителят @PPathole отговори, питайки Мъск какво според него е „времевата рамка за създаване на самоподдържаща се цивилизация“ там.

„20 години? Самоподдържащ се, което означава да не разчитаме/зависим от Земята за доставки“, каза той. „20 до 30 години от първото кацане на човек, ако темпът на изстрелване е експоненциален“, отговори съоснователят на Tesla. „При положение, че успеем да прехвърлим там един милион общо необходими хора.“

„Tesla трябва да защити живота на Земята, SpaceX да удължи живота отвъд нея“, каза Мъск в отделна публикация, пише Hicomm.

Това не е първият път, когато технологичният лидер обсъжда колонизирането на Марс или Луната. Преди това той рекламираше идеята да станем „мултипланетен вид“, да построим град на Марс и да изпратим един милион души на Червената планета до 2050 г. По-рано тази година той намекна, че мисия с екипаж до Марс може да се случи веднага след 2029 г.

„Човечеството ще достигне Марс през вашия живот“, гласи друг негов туит.

Доколко осъществими или прекалено раздути са целите на Илън Мъск обаче остава отворено за дебат.

 

Източник: trafficnews.bg

Tesla.bg