SpaceX, Tesla, Twitter, Илон Мъск

Илон Мъск: За Русия загубата на Крим е все едно САЩ да загубят Хаваите и Пърл Харбър

Най-богатият човек в света, собственикът на Tesla и SpaceX, Илон Мъск продължава активно да обсъжда в „Туитър“ перспективите за трета световна война, които го плашат, и принадлежността на Крим, пише Руската служба на Би Би Си.

В отговор на въпрос от потребител в „Туитър“дали смята, че е възможна ядрена война, Мъск написа: „Ако Русия е изправена пред избора да загуби Крим или да използва тактически ядрени оръжия, тя ще избере второто. Ние вече наложихме всички възможни санкции на Русия и я отрязахме от всичко, така че те няма какво повече да губят. Ако отвърнем с ядрен удар срещу Русия, те ще ни ударят с ядрено оръжие – и тогава ще имаме трета световна война.“

По-късно в друг туит Мъск изясни какво мисли за Крим. „Независимо дали това се харесва или не, Русия абсолютно смята Крим за своя неразделна част,“ пише американският милиардер. Крим също е от решаващо значение за националната сигурност на Русия, тъй като там се намира тяхната югоизточна военноморска база. От тяхна гледна точка загубата на Крим е все едно САЩ да загубят Хаваите и Пърл Харбър“.

По-голямата част от страните в света не признават анексирането на Крим – както и на други региони на Украйна, окупирани от руски войски.

По-рано Мъск предложи в „Туитър“ своя т. нар. „мирен план“, според който Украйна трябва да се съгласи Крим да стане Руски и да се проведе нов референдум в окупираните територии – под наблюдението на ООН.

Тези идеи предизвикаха вълна от гневни коментари по света, но особено в Украйна, която многократно е заявявала, че не е готова да прави никакви компромиси по отношение на териториалната си цялост.

В същото време Мъск остава един от най-големите частни дарители на украинските власти. В началото на войната той предостави на Киев много терминали за сателитен интернет „Старлинк“, които продължават да помагат на украинската армия на бойното поле.

На фона на скандала с „мирния план“ и на обвиненията, че едва ли не действа в съглашение с Путин, Мъск поиска от Пентагона да плати по-нататъшните доставки и работата на „Старлинк“, но след това промени решението си – и обеща да ги финансира сам.

Tesla.bg