Илон Мъск

Изглежда все пак камионът на Tesla ще се смее последен

Плановете на Илон Мъск да революционизира товарните превози на дълги разстояния преди 5 години доведоха основно до шеги и подигравки.

Преди да започне да разработва огнехвъргачки и роботи хуманоиди, или да се пазари със Стивън Кинг в Twitter за цената на платения абонамент в платформата, Илон Мъск беше влязъл в спор не само с установените играчи в сферата на товарните превози на дълги разстояния, но и с основните закони на икономиката и физиката.

Батериите имат много предимства, но плътността не е сред тях. Това не е проблем за пътническите автомобили, но когато започнете да разработвате наистина енергоемки решения като пътувания с камиони на дълги разстояния или самолети, електрическите превозни средства започват да изнемогват под тежестта на собствените си електромотори.

Подобен клас влекач с половин метричен тон дизел в резервоарите си може да транаспортира товар от 20 тона на 1600 км преди да се наложи да зарежда отново. Няма как литиево-йонните батерии да се конкурират с него. Три-тонната батерия с мощност 540 киловатчаса на изцяло оборудван електрически камион на Volvo AB тежи колкото носорог. Мъск и Tesla са много обрани, когато става дума за спецификаците на тази батерия, но сравнения с числата на Volvo, разглобени батерии на пътническите автомобили на Tesla и информация за зарядното на компанията за домове Powerwall показват, че батерията на един влекач Semi с мощност 1000 кВтч би трябвало да тежи близо 6 тона. Това се равнява на теглото на възрастен слон или на празен училищен автобус.

Дори и с по-лек силов агрегат, с такъв огромен пакет батерии ще бъде трудно за Semi да бъде по-евтин от дизеловите си конкуренти, като същевременно се вмести в ограниченията за общо тегло от около 40 тона, които камионите трябва да спазват, за да не повредят пътищата и мостовете.

Логистиката е отрасъл с изключително ниска печалба. JB Hunt Transport Services Inc., един от най-големите оператори в САЩ, през миналата година е реализирал около приходи от 1,63 долара на миля (1600 метра) от интермодалния си бизнес на дълги разстояния, като приблизително половината от тях отиват за гориво. Ако полезният товар бъде намален, за да се побере огромната батерия, или пък жертвате част от пробега заради по-малка батерия, или прекарвате по-голяма част от деня, в близост до зарядна станция, и тези скромни печалби започват да изглеждат още по-малки.

При целия скептицизъм (включително и моя), насочен към Tesla Semi, обаче се появи една вбесяваща възможност: Мъск може да се окаже последният, който ще се смее.

Първите работещи модели на Semi бяха доставени миналата седмица на PepsiCo Inc. като част от поръчка за 100 камиона. Да, с три години години закъснение, но все пак се случи. По-трезвомислещите производители на автомобили също се включват в играта. Заедно с Volvo, Daimler Truck Holding AG има поръчки за 1280 камиона и автобуса с нулеви емисии през първата половина на тази година и представи прототип на модел за дълги разстояния през септември.

Какво се е променило? Ако Tesla беше направила драматичен пробив в плътността на батериите, Мъск щеше да се хвали с това, така че това не е отговорът. Има обаче една огромна разлика през 2022 г. в сравнение с 2017 г.: цената на дизела.

Свиването на местната индустрия за преработка на петрол и поскъпването на енергията през 2022 г. значително повишиха разходите за гориво за американските камиони и сега те са почти два пъти по-високи от тези преди пет години. Включете текущите цени на калифорнийския дизел и електричеството за търговски цели в калкулатора за разходите за камиони, направен от компанията за логистични данни ACT Research Co. и дори електрическа платформа, чиято покупка е два пъти по-скъпа от тази на конвенционално превозно средство, ще носи 12% икономия на разходите на всеки километър, което се равнява на близо 17 000 долара годишно при типични нива на използване.

Това може и да не продължи дълго, докато цените на дизеловото гориво падат обратно на земята, но е достатъчно близо, за да постави солидни аргументи в полза на електрическите камиони.

Другият фактор, който подкрепя Semi в момента, е, че той не се опитва да бъде пълноправна конкуренция на камионите за дълги разстояния. Пробегът му е само половината от този, който може да измине един дизелов камион от клас 8 между спирките за зареждане с гориво. Показателен е и фактът, че един от първите му клиенти ще бъде завод на Frito-Lays. Ако се притеснявате от предизвикателствата на превозването на тежки товари, както и на огромните си батерии, малко видове товари ще бъдат по-щадящи от леките като перо палети с картофени чипсове.

Логистиката е обширна и разнообразна индустрия с много ниши, в които електрифицираните камиони могат да намерят място за развитие. Доставките на последната отсечка от складовете до магазините и домовете вероятно предлагат най-благоприятната среда – но дори и на по-предизвикателната територия на превозите на дълги разстояния, съвременната икономика пренася много товари с ниска плътност като картофени чипсове, възглавници и дрехи, където камионите с батерии имат шанс да докажат предимствата си. Купувачите могат да си позволят да експериментират: 20-те камиона Semis, поръчани от FedEx Corp., представляват капка в морето в сравнение с 86 000-те превозни средства на компанията.

Мъск може да повтори номера, който прилагаше с оригиналния електрически Roadster на Tesla. Докато останалата част от автопроизводителите на леки автомобили се опитваше да създаде конкурентен електрически автомобил за масовия пазар, Tesla пое по лесния път към премиум спортно купе, при което цената не беше проблем. Докато индустрията за камиони търсеше начини да замени най-ефективните си модели, Tesla отхапва точно толкова дял, че да започне да променя пазара.

Все още не е изобретена технологията на батериите, която да се конкурира директно с дизеловите влекачи от клас 8. Въпреки това, Semi може да доближи електрическите камиони достатъчно близо.

Tesla.bg