Tesla, Twitter, Илон Мъск

Късите продавачи в Tesla с рекордни печалби

Инвеститорите, които залагат срещу Tesla Inc., получават голямото благоденствие, което са чакали, като производителят на електрически превозни средства ще запише най-лошото си годишно представяне в историята, пише „Блумбърг“.

Късите продавачи в Tesla – или мечи инвеститори, които могат да спечелят, когато цената на даден актив спадне – са готови да извлекат пазарни печалби от около 17 милиарда долара, което прави Tesla най-печелившата къса сделка за годината, показват данните от S3 Partners.

Tesla се срина с повече от 42% през декември до затварянето в сряда, което го доведе до загуба от 68% тази година – отбелязвайки радикално лице за акциите, които се повишиха по време на ниската ера на пандемията.

„Това е рядка победа за късите продавачи чиято възвръщаемост от 89% идва след няколко години на значителни загуби“, каза Игор Душановски от S3 Partners. Около 2,9% от free float акциите на Tesla са къси, според данните на S3.

Tesla беше изправена пред бурна година, като инвеститорите бягаха от рискови активи поради опасения относно геополитическа несигурност, висока инфлация, нарастващи лихвени проценти и възможна рецесия. Добавете към това притесненията, че фокусът на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск ще бъде пренасочен към неговата наскоро придобита социална медийна компания, Twitter, точно когато търсенето на електрически превозни средства ще претърпи удар.

Душановски очаква късите продажби да продължат, докато акциите достигнат дъното. Но анализаторите и инвеститорите все още се борят да видят дъното, особено след като компанията трябва да отчете числа за доставки за четвъртото тримесечие в началото на следващия месец и предлага големи стимули за купувачите.

Акциите на Tesla се повишиха със 7% до 120,60 долара в Ню Йорк в четвъртък за втори пореден ден на печалби, показвайки някои признаци на облекчение, след като седемдневна поредица от загуби ги повлече надолу с 31%. Ако авансът се задържи до края на сесията, това ще бъдат първите последователни дни на акциите в зелено от началото на декември.

Tesla.bg