Tesla

Криза за зареждане в Лос Анджелис

Електрическите коли са много повече от зарядните станции

Вдигнаха двойно цените на зареждането през деня

Когато продажбите на електрически автомобили изпреварят значително изграждането на мрежа от зарядни станции, положението може да стане критично. За такава опасност предупреждават автомобилните експерти в Лос Анджелис – града с най-много коли на ток в САЩ. Там все по-трудно се намират свободни зарядни станции, а това създава големи неудобства за собствениците на електромобили.

Около 63 000 електрически превозни средства се движат в Лос Анджелис. Зарядните станции са 3957, от които само на 507 зареждането е безплатно. Бързите зарядни станции са 312, от които 81 са собственост на Tesla. За да ограничи наплива от коли за зареждане в пиковите часове, Tesla въведе двойно по-високи цени за енергията на бързите си станции в периода от 10 ч сутринта до 21 ч вечерта. И въпреки това станциите са почти винаги заети и дори се чака на опашка. Тези опашки се превръщат във всекидневие за града и кошмар за собствениците на електрически коли. Тяхното зареждане става все повече игра на търпение.

Градските власти осъзнават, че ако ситуацията скоро не се подобри, положението може да излезе извън контрол, от което ще загубят всички. Очаква се дори спад на продажбите на електромобили. Затова спешно е взето решение за изграждане на 28 000 обществени зарядни станции. Половината от тях трябва да са готови до края на 2025 г.

Случващото се в Лос Анджелис е показателно, че всички големи градове трябва навреме да изградят зарядна инфраструктура, за да може да се гарантира свободното и безпроблемно зареждане на електромобили. В Европа също се очертават проблеми в това отношение.

Tesla.bg