Starlink, Tesla, Twitter, Илон Мъск

Мъск и Зеленски влязоха в остър спор в Twitter заради „мирен план“

Милиардерът предлага Украйна да се откаже завинаги от Крим, а в четирите сега анексирани области да се проведат референдуми, но под егидата на ООН.

В понеделник главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск си навлече гнева на всички украинци – от президента до средностатистическия гражданин на Украйна, след като призова потребителите на Twitter да гласуват за негов „план за прекратяване на руската война в Украйна“. В него милиардерът призовава Украйна да търси решение чрез преговори за инвазията на Русия и да отстъпи Крим завинаги, предава Bloomberg. Над 60% от последователите на Мъск не се съгласяват с предложения от него план.

Той предложи провеждането на избори под надзора на ООН в четирите окупирани региона, които правителството в Москва иска да анексира след така наречените референдуми миналата седмица. „Русия си отива, ако това е волята на народа“, написа Мъск в услугата за кратки съобщения в понеделник. Крим, който беше завзет от Русия през 2014 г., трябва официално да принадлежи на Русия, добави Мъск, като уточни, че водоснабдяването там трябва да бъде гарантирано и че Украйна трябва да остане неутрална. Той помоли потребителите на Twitter да гласуват с „да“ или „не“ за предложението му.

Украинският президент Володимир Зеленски веднага отговори със собствена анкета в социалната мрежа. „Кой Илон Мъск ви харесва повече?“, написа той в Twitter и предложи два отговора: „Този, който подкрепя Украйна“ или „Този, който подкрепя Русия“. Първият отговор печели засега над 81% подкрепа.

Михайло Подоляк, съветник на началника на щаба на украинския президент, отговори, че вече има „по-добър мирен план“, който включва освобождаването на територии, включително Крим.

Андрий Мелник, първият дипломат на Украйна в Германия, също не спести критиките си. „Единственият резултат е, че сега нито един украинец никога няма да купи вашите глупости от Tesla. Така че късмет на Вас, Мъск“.

Президентът на Литва Гитанас Науседа също се изказа в спора в Twitter. „Скъпи Илон Мъск, ако някой се опита да открадне колелата на твоята Tesla, това не го прави законен собственик на автомобила или на колелата. Дори ако твърдят, че са гласували за плана. Просто казвам“, пише той в официалния си профил.

„Онези, които предлагат Украйна да се откаже от народа и земята си – вероятно не за да нарани накърненото его на Путин или за да спаси Украйна от страдания – трябва да престанат да използват думата „мир“ като евфемизъм за „да позволим на руснаците да убиват и изнасилват още хиляди невинни украинци и да заграбят още земя“, написа пък външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

От първите дни на войната Мъск предоставя на Украйна антени Starlink – мрежа, която се оказа от решаващо значение за поддържането на инфраструктурата в Украйна, която се бори с дезинформацията от Русия.

 

Източник:investor.bg

Tesla.bg