Tesla, Илон Мъск, Човекоподобен робот

Мъск показа робота на Tesla, който вещае „бъдеще без бедност“

След като колите на Tesla се управляват почти напълно автономно, изглежда нормално и да се правят по подобен начин – от роботи със същия автопилот. Или поне такъв е планът на компанията, обявен от изпълнителния ѝ директор Илон Мъск, който представи за пръв път хуманоидния робот „Оптимус“.

Прототипът се появи за една минута на ежегодния Tesla AI Day, разходи се бавно и помаха на публиката.

Представянето му не беше особено уверено, но пък Мъск обясни, че роботът за пръв път се движи без кабел, който да го поддържа изправен. Освен това машината е резултат от под година разработки.

„Роботът може да прави доста повече от това, което ви показахме, но не искаме да падне по лице“, поясни Мъск. Компания демонстрира и още една версия, която се появи на сцената, поддържана от хора, но и тя ще е в състояние да ходи в най-скоро време.

„Оптимус“ не е първият, нито най-„способният“ робот, произвеждан от компания за автомобили. Такъв има и притежаваната от Hyundai Boston Dynamics, която показва прототип, който се движи далеч по-уверено, танцува и дори прави задни салта без никаква поддръжка.

Honda също работи над свой вариант – „Асимо“, който ходи, тича, качва се и слиза по стълби и борави с предмети с пръстите си, без да бъде поддържан.

Роботът на Tesla, според видеото, показано от компанията, може да изпълнява прости задачи като да носи кутии, да полива цветята с лейка и да изпълнява задачи във фабрика.

Очаква се „Оптимус“ да е на масовия пазар след 3 до 5 години, а според Мъск, ако производството е достатъчно мащабно, той би могъл да струва под 20 000 долара.

Освен цената, по мнение на Мъск, предимството му пред конкуренцията ще е и способността му да се движи и ориентира независимо и да работи автономно – с помощта на системата за автопилот на компанията.

Съществуващите хуманоидни роботи нямат мозък и способността сами да решават проблеми. „Оптимус“ на свой ред ще бъде изключително способен, хвали се Мъск.

Освен това в сравнение със собствения си резултат преди година, прототипът на Tesla бележи сериозен напредък. През 2021 г. компанията просто представи човек, който беше облечен в костюм на робот, за да заяви намеренията си в тази посока. „В сравнение с това се движим доста впечатляващо“, коментира Мъск.

Според изпълнителния директор на Tesla обаче това е най-сериозната продуктова разработка на компанията тази година и има потенциала да е „по-значима от бизнеса с коли след време“.

Роботите на Tesla за масовия пазар ще бъдат тествани, като „работят“ във фабриките за коли на компанията. Те ще носят части на конвенционалните роботи на производствените линии, поясни Мъск.

Употребата на робота може да е в готварството и градинарството. „Дейностите, при които „Оптимус“ ще е полезен, ще растат експоненциално“, обяви мултимилардерът.

„Това е фундаментална трансформация за цивилизацията, каквато я познаваме“, обяви Мъск.

С работещите роботи икономиката влиза в нова ера, на „бъдеще на изобилие, бъдеще без бедност“, обяви най-богатият човек на света.

Tesla.bg