Tesla, Twitter, Илон Мъск

Мъск продава още акции за 3.6 млрд. долара от Tesla

Шефът на Tesla Илон Мъск разкри още 3,6 милиарда долара продажби на акции в сряда, като общото му количество на продадени акции през тази година е за близо 40 милиарда долара и разочарова инвеститорите, като акциите на компанията паднаха до двегодишно дъно.

Декларация за ценни книжа в САЩ показа, че той е разтоварил 22 милиона акции в най-ценния производител на автомобили в света за три дни от понеделник до сряда.

Продажбата е втората голяма част от акциите, които той е осребрил след закупуването на Twitter за 44 милиарда долара през октомври. Не е ясно дали продажбите са свързани с придобиването на Twitter, но те дразнят инвеститорите, които са разстроени от схващането, че той насочва фокуса и ресурсите си към Twitter пред Tesla.

„Това не вдъхва много доверие в бизнеса и не говори много за това къде е насочено вниманието му“, каза Тони Сикамор, анализатор в брокерската компания IG Markets, където Tesla е популярна акция сред дребните инвеститори.

„Това не е добра ситуация. Говорих с много инвеститори, които имат акции на Tesla и те са абсолютно бесни на Илон.“

Нямаше незабавен отговор на запитване на Reuters за коментар от Tesla и от Мъск, изпратено по имейл извън работното време. Делът на Мъск от 13,4% в Tesla е намалял от около 17% преди година, според данни на Refinitiv.

Цената на акциите на Tesla падна наполовина тази година, представяйки се по-слабо както от производителите на автомобили, така и от по-широкия технологичен Nasdaq, който се понижи с около 30% за същия период. Стойността на общите продажби на Мъск през последната година възлиза на близо 40 милиарда долара.

„Ще започне да е уморително за инвеститорите“, каза Тарек Хорчани, ръководител на брокерската компания Maybank Securities в Сингапур.

Състоянието на Мъск, свързано предимно с акциите на Tesla, спадна с цените тази година и той за кратко загуби титлата си на най-богатия човек в света миналата седмица – според Forbes – когато беше изпреварен от шефа на Louis Vuitton Бернар Арно.

Освен Tesla и Twitter, където управлението и туитовете на Мъск привличат политическо внимание и отговори, Мъск също оглавява ракетната компания SpaceX и Neuralink, стартираща компания, разработваща интерфейси за свързване на човешкия мозък с компютри.

Междувременно Tesla се бори с продължаващи логистични предизвикателства и каза през октомври, че очаква да пропусне тазгодишната цел за доставка на автомобили. Тя е по-печеливша от конкурентите си, които все още не успяват да правят пари от продажбата на електрически автомобили.

Последната продажба на акции идва месец след като Мъск продаде акции на стойност 4 милиарда долара в дните след приключването на сделката с Twitter.

Инвеститорът на Tesla Рос Гербер, силен поддръжник на Мъск, каза в Twitter, че Tesla трябва да обяви обратно изкупуване, „за да се възползва от ниската цена на акциите, създадена от Илон.“

Tesla.bg