Model Y, Tesla

Mercedes пуска в продажба електромобил, който ще се конкурира с Model Y на Tesla

EQE предлага пробег от 590 километра и ще се предлага при начална цена от около 70 000 евро

Mercedes-Benz Group AG разширява гамата си от изцяло електрически автомобили с нов SUV Модел, който ще се конкурира с Model Y на Tesla Inc. в опит на германския автомобилен концерн да електрифицира цялото си продуктово портфолио до края на десетилетието, съобщава Bloomberg.

EQE, представен малко преди автомобилното изложение в Париж, предлага пробег от 590 километра и ще се предлага при начална цена от около 70 000 евро, когато се появи на пазара в края на годината. Това е четвъртият модел на Mercedes, който използва специална архитектура, стоящата в основата на флагмана EQS.

„Това е поредното доказателство, че последователно изпълняваме нашата стратегия да станем изцяло електрически“, заяви главният изпълнителен директор на Mercedes Ола Калениус.

SUV-ът разполага със 141-сантиметров (55,5-инчов) широк екран, а високопроизводителната AMG версия ще развива максимална скорост от 210 километра в час (км/ч).

Групата също така обяви, че нейните превозни средства ще са първите, оборудвани  с устройства, които не са на Apple, които предлагат система за съраунд звук, разработена от Dolby Laboratories.

Mercedes планира да предложи електрически версии на всички свои конвенционални модели до края на годината, след което ще представи три нови платформи, които ще се превърнат в основна на бъдещото електрическо портфолио на компанията. До 2030 г. концернът ще продава само електромобили на някои пазари, където премахването на двигателя с вътрешно горене е възможно.

Tesla.bg