SpaceX, Starlink, Tesla, Twitter, Илон Мъск

Осем неща, които трябва да знаем за Илон Мъск и Twitter

Може да мразите най-богатия човек в света или пък да го обичате, но едно нещо, което не може да направите – е да го игнорирате.

Темата „Мъск“ е водеща по време на онлайн конференция в Лисабон с президента на Microsoft Брад Смит и украинския министър на дигиталната трансформация Михайло Фьодоров.

По време на последвалата пресконференция Смит обяви дарение от 100 млн. долара чрез облачни услуги, за да помогне на Украйна да се бори с руснаците. Последва журналистически въпрос: „Илон Мъск все още ли подкрепя Украйна чрез Starlink (неговата сателитна интернет услуга)? Федоров се усмихна и казва нещо на украински. Преводът е: „Да, Илон ни подкрепя“.

Изглежда, че Илон Мъск е част от всеки разговор в наши дни. На най-голямата технологична конференция в света – 71 033 участници от 160 страни – Мъск преобладава при темите, въпреки че не присъства физически. Ако не със SpaceX и Starlink, той прави това с Tesla и, разбира се, с Twitter.

Мъск остава сред водещите теми дори и в Европа, където недоверието и антипатията към големите американски технологични компании са силни, пишат Анди Сюруър и Дилън Крол в коментар за Yahoo Finance. Във Web Summit взимат участие много повече европейци, отколкото на CES или South by Southwest: американците се нареждат едва на пето място по брой на представителите на даден континент според изпълнителния директор на Web Summit Пади Косгрейв. Това превръща събитието в идеално място да разгледа личността на Мъск от различни ъгли и да се предоставят различни гледни точки.

Илон изглежда обвързан и решен да доминира в новинарския поток. Всеки ден. Можете да го наречете безмилостен саморекламиращ се, безумно нарцистичен или просто странен човек. Но той също така се опитва да наложи мащабна промяна в големи индустрии – автомобили, космически пътувания, социални платформи, дори като цяло в човечеството, в реално време. Може да го мразите, може да го обичате, но както вървят нещата, едно нещо, което не може да направите, е да го игнорирате.

Мъск е най-богатият човек в света и един от най-известните хора, който непрекъснато търси внимание в една от най-големите социални медийни платформи в света, която той сега притежава. Това е доста силна комбинация.

Така че да се върнем към Twitter, най-горещата тема около Мъск напоследък. Какво точно знаем – освен неговите понякога забавни, понякога досадни публикации и разправии с Александрия Окасио-Кортес?

Първо, както посочва Брад Смит от Microsoft: „Илон Мъск безспорно е един от най-големите технологични визионери на нашето поколение“.

Второ: Управлението на компания зад социалната платформа – и превръщането ѝ в супер приложение – може или не може да е извън сферата на експертиза на Илон.

Трето: Twitter сега има 13 млрд. долара дълг, което я прави силно задлъжняла, което със сигурност ще повлияе на решенията на Мъск.

Четвърто: Въпреки че Twitter има 238 млн. „монетизируеми“ ежедневни активни потребители (DAU), Дан Хаули от Yahoo Finance посочва, че размерът им се свива, тъй като по-нови компании като TikTok, BeReal и Discord увеличават пазарния си дял и привличат по-млади потребители.

Пето: Не знаем до каква степен Мъск разполага с реален план за действие.

Шесто: Без съмнение Twitter разсейва Мъск, който трябва да управлява още SpaceX и Tesla и т.н.

Седмо: Мнозина са се съмнявали в него преди и е имало защо – понякога, което наистина няма отношение към Twitter.

„Аз съм техническо лице — занимавам се с кодиране — така че много уважавам Илон като техническо лице“, споделя Мики Кобвел, украински софтуерен консултант, който работи в Лисабон и Сингапур. „Но се притеснявам, когато видя някой, който прави нещо само заради своя имидж“, добавя той.

Андрей Хусид, основател и главен изпълнителен директор на Miro, технологична компания-еднорог, базирана в Нидерландия и с офиси в Сан Франциско, заяви, че „Илон очевидно е гений с всичките си компании. Мисля, че има 50% шанс Илон да успее с Twitter, но мисля, че той има план. В момента това са само стъпки. Смятам, че той има идея за цялостната картина и мисля, че трябва да го преценяваме по резултата, а не само по междинните стъпки. Може би това ще стане най-важната социална платформа в света“, подчертава Хусид.

Американците на Web Summit също споделят мнението си за Мъск, най-вече Кати Ууд от ARK Invest.

„Инвестирахме [в Twitter], тъй като [Илон] я направи частна. Ние сме много развълнувани от това“, изтъква Ууд пред интервюиращия Ан Къри. „Илон вярва във вертикалната интеграция. Мисля, че той може да превърне това в супер приложение като WeChat pay. Не забравяйте, че той започна в разплащателната индустрия с PayPal“, добавя Уудс.

Тя всъщност е намерила начин за инвеститорите на дребно да купуват дялове в Twitter чрез Ark Venture Fund, от чиито общи активи 12% са в Twitter.

Според Крис Андерсън, ръководител на TED, Мъск ще премине към някакъв вид краудсорсинг и/или аутсорсинг модел, за да определи върху какво съдържание да акцентира.

Междувременно главният изпълнителен директор на Binance Чънпън Джао признава, че е инвестирал в придобиването на Twitter от страна на Мъск.
„Всичко е въпрос на свобода на словото“, споделя той след въпрос на интервюиращия.

Отвъд суперприложението и отворения код, има всякакви  конспиративни теории за това какво възнамерява да прави Мъск с Twitter.

Освен хвалебствията си по адрес на Мъск, Смит от Microsoft се опита да разграничи Twitter от социалната медийна платформа на неговата компания.

„По отношение на LinkedIn (която е притежавана от Microsoft), ние наистина се стремим да я използваме като платформа, която създава повече светлина, отколкото топлина“, коментира Смит. „В света днес има много топлина и мисля, че всички трябва да се стремим да гарантираме, че има малко повече светлина и нека да видим дали можем да напреднем в гражданския дискурс“, добавя той.

И това би било осмо нещо, което знаем за Илон и Twitter: Напредъкът по отношение на гражданския дискурс вероятно не е на толкова важно място в стратегията на предприемача.

Tesla.bg