Новини

Първият космически хотел ще приема „галактически стопаджии” от 2026 г.

„Не достигнах докъдето исках, но пристигнах там, където имах нужда да бъда”, казва Артър Дент, героят на Дъглас Адамс от бестселъра „Пътеводител на галактическия стопаджия”. Концепцията за космически туризъм може да е звучала абсурдно в края на 70-те, когато излиза първата част на комедийната поредица, но плановете за ваканция в Космоса са вече в ход. Orbital Assembly Corporation –  клифорнийски стартъп за строителство в междупланетното пространство, обяви наскоро, че започва изграждането на първия в света (пардон, в Галактиката) космически хотел. Той ще приема „галактически стопаджии” от 2026 г., пише Interesting Engineering. Джон Блинкоу, главен изпълнителен директор на Orbital Assembly, разказва пред репортер на The ​​Washington Post, че пандемията е отложила първоначално определения срок през 2025 г. Но той вярва, ще отнеме само година-две да бъде сглобена първата станция Voyager, където хотелът ще се помещава.

„Ще се случи бързо, когато започнем. Вярваме, че след като завършим първата станция, веднага ще започнем изграждането на следващата. Инвестицията е успешна, защото вече имаме много купувачи”, уверен е Блинкоу.

Туристите ще трябва да преминат известно обучение – както за безопасност, така и за физическа подготовка, преди да се качат на совалката SpaceX Starship, която ще ги отведе до станция Voyager. Хотелът е с капацитет да приеме 280 гости и 112 членове на екипажа. Станцията няма да приема само „галактически стопаджии”, но и учени, които изследват Космоса, и други професионалисти. Те включват световноизвестни готвачи, с които Блинкоу планира да работи и които ще имат шанса да изградят (електрически и без огън) кухни за космическата станция.

„Това е исторически момент. Ще привлечем най-добрите готвачи, които правят наистина, наистина добра храна. И когато платите 5 млн. долара, за да отидете в Космоса, няма да получите бургери и пържени картофи”, категоричен е мениджърът на Orbital Assembly Corporation.

Едно пътуване до първия космически хотел ще струва 5 млн. долара за около 3½ дни в орбита около Земята. Тази сума може да звучи колосално, но значително по-ниска от други предстоящи възможности – например, първият бъдещ екипаж за космически полет плати 55 млн. долара за билет за пътуването с  Axiom Space до Международната космическа станция за осем дни.

Мисията на Voyager Station е да приеме онези хора, които проявяват интерес да видят Космоса и да им осигури изживяване, по-комфортно от това, което Международното пространство може да предложи.

Въртящата се станция ще бъде способна да стимулира ефектите на гравитацията, така че гостите й да не изпитват дискомфорт от главоболие и запушване на синусите, причинен от въздействието на микрогравитацията върху разпределението на течностите в тялото. Те ще могат да спят, да ядат, да се къпят и да използват тоалетната нормално, увери Блинкоу.

Завършеният космически хотел Voyager ще разполага с изобилие от удобства, включително фитнес зали, спа центрове, тематични ресторанти, многобройни салони с панорамни прозорци към Земята, барове и дори концертни зали. „Искаме Стинг да дойде да свири и Бионсе – да пее. Ще има по две представления всяка вечер. Това е част от пакета за забавление“, допълва мениджърът.

Черешката на тортата ще е възможността туристите да излизат за космически разходки. Според Блинкоу преживяването е толкова невероятно, че повечето астронавти не искат да се приберат: „Няма нищо между вас и вселената. Да се изправиш пред цялата Слънчева система и Земята и да ги погледнеш отвън – това ще бъде изключителен момент”. По думите му повече от 600 „галактически стопаджии” вече са заявили посещение на Virgin Galactic и вече са платили над 80 млн. долара депозит за това.

Роман Чипоруха, съосновател на Roman & Erica, туристическа компания за свръхбогати, която прави резервациите в хотела, призна, че преди пандемията клиентите гледали с насмешка на офертата. 2020-а обаче им показала колко непредсказуем може да бъде животът и офертата вече не изглежда толкова абстрактна. „Сега разговорите, които водя с хората, завършват с възклицанието: „О, това е много интересно! Колко време е обучението? Къде трябва да тренирам? Какъв е депозитът? Трябва ли да платя 55 млн. долара предварително или на траншове?“, твърди туроператорът. Депозитът за космическото настаняване варира от 62 000 до 180 000 долара.

 

Източник: profit.bg

Tesla.bg