Tesla, Хуманоидни роботи

Пазарът на хуманоидни роботи като Tesla Optimus ще нарасне до 152 милиарда долара през 2035 година

В края на януари тази година Илон Мъск заяви, че хуманоидните роботи могат да решат проблема с недостига на работна ръка в обозримо бъдеще и ще се превърнат в по-важен бизнес за Tesla от производството на електрически автомобили от гледна точка на паричните потоци. Експертите на Goldman Sachs дори посочват приблизителни срокове за това бъдеще – до 2035 г. пазарът на хуманоидни роботи ще трябва да нарасне до 152 млрд. долара и да се изравни с пазара на електрически автомобили.

Въпреки това в прогнозата си анализаторите се основават на предположението, че на пазара ще присъстват и други производители на хуманоидни роботи, а не само Tesla, но при всички случаи до 2035 г. тези роботи ще покриват до 2 % от световната нужда от персонал, който да се грижи за възрастни хора. Още през 2030 г. хуманоидните роботи ще покриват до 4% от нуждите от работна ръка в производството в САЩ. Дотогава пазарният оборот на хуманоидните роботи ще достигне 6 млрд. долара, а до 2035 г. ще се увеличи до 152 млрд. долара.

Трябва да се отбележи, че при такъв оборот пазарът на хуманоидни роботи към средата на следващото десетилетие ще бъде сравним с една трета от световния пазар на смартфони през 2021 г. Трудно е да се каже дали това ще направи хуманоидните роботи по-достъпни, но по време на неотдавнашно събитие на Tesla главният изпълнителен директор Елон Мъск изрази увереност, че роботите Optimus могат да бъдат произведени в милиони екземпляри и да струват по-малко от 20 000 щ. долара.

Източник: standartnews.com

Tesla.bg