Tesla

Прогноза на експерт: Ето какво може да разкрие „Денят за ИИ“ на Tesla в петък

Следващото голямо събитие за акциите на Tesla (NASDAQ:TSLA) е на 30 септември. Производителят на електрически превозни средства ще бъде домакин на втория си годишен „Ден на изкуствения интелект“ – демонстрация на различните проекти на компанията за изкуствен интелект. Това вероятно ще включва актуализации на усилията на Tesla в областта на технологията за автономни превозни средства. Също така се очаква компанията да разкрие повече за плановете си за разработване и производство на хуманоидни роботи. Както може би си спомняте, изпълнителният директор Илон Мъск дразни обществеността за усилията си за хуманоиден робот на миналогодишния „Ден на изкуствения интелект“. Миналогодишното събитие предизвика само леко положителна реакция сред анализаторите и инвеститорите, отбелязва Луис Навелие от InvestorPlace, експерт и инвеститор на растежа. Същото може да се случи и след днешното представяне, особено след като настоящите условия карат инвеститорите да са по-малко настроени да „купуват слуховете, а да купуват повече от новините“. Все пак, това събитие може да разглежда като положително за акциите. Ето защо.

TSLA акциите и „Денят на изкуствения интелект“ 2022 г.

Tesla може да използва хуманоидния си робот като фокусна точка на днешния „Ден на изкуствения интелект“, както Самюъл О’Браян съобщи по-рано тази седмица, но може би актуализациите на производителя на електромобили за неговия проект за автономни автомобили ще бъдат от най-голям интерес сред инвеститорите. А именно, най-новото в софтуера на Tesla „Full Self Driving“, или FSD. В момента името на тази функция е погрешно название, тъй като е по-скоро усъвършенствана система за подпомагане на водача (или ADAS). Въпреки това, тъй като подобренията го доближават до истинското автономно шофиране, Tesla ще може да продължи да повишава цената на този пакет. Наскоро компанията повиши цената на FSD от 12 000 долара на 15 000 долара. Преди това Мъск заяви, че пакетът ще струва 100 000 долара, след като достигне пълна автономия. Наред с най-новото във FSD, инвеститорите на TSLA се интересуват и от най-новото в още по-смелия проект на компанията: плановете ѝ за изграждане на флотилия от роботаксита. Както Barron’s съобщи на 29 септември, анализаторът на Wedbush Дан Айвс разглежда роботаксита като важен катализатор за Tesla през следващите години. След многобройни забавяния Tesla може приятно да изненада, с новини за напредък, който изпреварва очакванията на пазара.

Потенциалните изводи от „Деня на изкуствения интелект“

Трябва да се има предвид, че „Денят на изкуствения интелект“ не е допълнителен „Ден на инвеститора“ за TSLA акциите. Проектиран главно за привличане на инженерни таланти, „Денят на изкуствения интелект“ вероятно ще бъде дълъг по отношение на технологиите и кратък по отношение на това как Tesla може/ще монетизира тази технология по пътя. Фокусираният върху компанията характер на това събитие обяснява защо не успя да премести иглата за акциите миналата година и вероятно няма да го направи тази година. Нещо като тримесечните отчети за следващия месец ще имат по-голямо непосредствено въздействие върху представянето на акциите на Tesla. И така, какъв е изводът от събитието, когато става въпрос за TSLA акциите? Ясно е, че краткосрочните перспективи остават изключително ярки за Tesla. Както Навелие твърдеше по-рано този месец, бързият темп на приемане на електромобили както в САЩ, така и в Китай може да запази търсенето на автомобили на Tesla силно, дори ако има рецесия през следващата година. Има много сочещи резултати в предстоящите тримесечия, които се срещат/побеждават очакванията. Въпреки това е неизбежно, че сегашният основен бизнес на Tesla ще узрее. Компанията се нуждае от нови пазари, които да завладее, за да остане в режим на висок растеж. По-нататъшното монетизиране на технологията за самоуправление и преминаването към области като роботаксита и роботи ще направи точно това.

Обобщение на TSLA акциите

Докато акциите на Tesla се повишиха през последните дни, това може да е по-скоро резултат от възстановяването на пазара от разпродажбите от миналата седмица, а не продукт на вълнението на инвеститорите за „Деня на изкуствения интелект“. Но дори и да не успее да генерира много вълнение, това все още е важно събитие. На днешното събитие Tesla може да демонстрира, че е постигнала материален напредък в превръщането на напълно автономните превозни средства в реалност. От събитието компанията може също така да успее да повиши увереността, че плановете ѝ за изграждане на роботаксита и хуманоидни роботи са повече от просто тръбопроводни потоци. Накратко, макар че не трябва да се разчита на това да предизвика краткосрочно рали, „Денят на изкуствения интелект“ на 30 септември може да помогне за укрепване на дългосрочната бичи теза за TSLA акциите. Ако Tesla постига реален напредък с проектите си за изкуствен интелект, пред нея има достатъчно писта за акции. TSLA акциите имат рейтинг „A“ в Portfolio Grader на Навелие.

Tesla.bg