Tesla, Човекоподобен робот

Роботът на Tesla: Голяма крачка в технологиите и огромна в отговорностите

В дните преди тазгодишното издание на AI Day 2022, доста експерти по роботика предупредиха да не вярваме твърде много на твърденията на шефа на Tesla Илон Мъск. Те отбелязаха, че други компании са много по-напред в разработването на роботи, които могат да ходят, да бягат и дори да скачат – но никоя не твърди, че е близо до заместването на човешкия труд.

Наистина, историята на Tesla е пълна с фантастични идеи, които никога не са се реализирали – като захранвана със слънчева енергия мрежа Supercharger за коли или роботизирани зарядни устройства в стил змия – така че може само да се гадае дали готов за производство Tesla Bot някога ще види бял свят. Но компанията е там, където е днес, благодарение на чистата воля на Мъск, а разкриването на прототипна версия на робота със сигурност ще подкрепи твърденията на Мъск за Tesla като „най-голямата компания за роботика в света“. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск даде началото на Tesla AI Day 2022 с бърз преглед на очакванията за свършеното до момента – „изминахме дълъг път“, бяха думите му – и след това отстъпи настрана, за да позволи на първата версия на своя робот да излезе на сцената.

Роботът не беше човек, облечен в костюм на робот, както миналата година. Вместо това Tesla представи работещ робот, макар и с открити кабели и малко колеблив, на второто си годишно събитие. Според Мъск това е първият път, когато машината работи без „каквато и да е опора, кранове, механични механизми или кабели“.

След кратко завъртане около сцената, роботът напусна подиума, преди компанията да продължи останалата част от презентацията, която включваше презентации от повече от дузина членове на AI и хардуерния екип на Teslа и няколко кратки видеоклипа на робота (сега привързан за стабилност) носещ кутия в офис, поливащ растение и повдигащ малко парче метал във фабриката на Tesla във Фремонт, щата Калифорния.

Роботика за начинаещи

Целта на демонстрацията и последващата презентация на бота, в която редица служители на Tesla изнесоха нещо, което може да се опише само като начален курс по практична роботика, беше да покаже повече напредък. Технически, всичко извън човек в костюм, сега вече може да се счита за напредък, но овместо това, събитието имаше за цел да съобщи накъде се е насочил Tesla, да укрепи доверието в преследваната траектория и (чисто практически) да привлече нови таланти и професионалисти, от които се нуждае, за да продължи програмата.

В крайна сметка Мъск каза, че прототипът от първо поколение, който той нарича Bumble C, ще еволюира в Optimus. Този евентуален робот ще може да ходи ефективно и да поддържа равновесие, да носи чанта от почти 10 килограма, да използва инструменти и да има прецизен захват за малки роботи. Прототипът на Bumble C е оборудван с 2,3 киловатчаса батерия, която според един служител на Tesla е идеална за около цял ден работа.

Tesla показа втори бот, който нямаше същата функционалност като Bumble C, но имаше външно по-елегантен вид. Този бот, който не можеше да ходи, беше изведен на сцената от персонала. Някои от спецификациите на робота са променени от миналата година. Например, теглото на бота се е повишило от 60 на 80 килограма.

Интеграция в екосистемата на Tesla

Може би най-интересната част от представянето на бота на Tesla беше многократното препращане и споменаване заедно с превозните средства на Tesla – и по-специално стратегията на компанията за автономно шофиране.

Компанията каза, че е впрегнала в проекта своите енергийни продукти и използва тези компоненти за бота, включително управление на батерията. Суперкомпютърът, използван в превозните средства на Tesla, също е в бота на Tesla. Накрая, Tesla използва хардуера и софтуера, интегрирани в популярната (и противоречива) усъвършенствана система за подпомагане на водача Autopilot, и за робота. Ботът на Tesla също е оборудван с безжична връзка, както и с аудио поддръжка и функции за сигурност на хардуерно ниво, които според компанията са важни за защита както на робота, така и на хората около него.

Големият въпрос, който трябва да си зададем сега, е дали всички тези ефективности, веднъж комбинирани в бота, ще доведат до функционален и практически модел, който работи. Разбира се, Мъск смята, че това е възможно, като стига дотам, че си представя, че Optimus ще струва само 20 000 долара – сума, която го поставя в сферата на потребителски покупки като автомобил, например.

Към края на почти тричасовата програма, която включваше и презентации на софтуера FSD на компанията и суперкомпютърната програма Dojo, Мъск каза, че ботът на Tesla ще започне с малки крачки – буквално, защото се очаква да започне да ходи стабилно до седмици, и преносно.

„Ще започнем внедряването на Optimist с много прости тестове във фабриката“, обяви Мъск. „Може би ще изпълнява отново нещата, които видяхте на видеото.“ По-късно той добави: „В момента просто искаме да накараме основния хуманоид да работи добре и нашата цел е да вървим по най-бързия път към полезен хуманоиден робот.“

На потребителско ниво Мъск подчерта факта, че докато хората са виждали много впечатляващи хуманоидни роботи преди, той настоява, че усилията на Tesla са различни, защото са фокусирани върху разработването на робот, който може да се произвежда в голям обем – за разлика от еднократните проекти, на които сме били свидетели в миналото. Освен това Мъск каза, че предимството на Tesla е, че този бот ще се захранва от неговия AI, който е разработен предимно за технология за самоуправление. Той вярва, че Tesla ще може да използва тази функционалност, за да позволи на робота да се ориентира в реалния свят и да изпълнява полезни задачи.

С голямата власт идва и голяма отговорност

Появата на реална версия на тази машина е забележителна и с още едно нещо, което надхвърля техническите ѝ параметри и планирана функционалност. Тя показва тенденция, характерна за големите технологични компании, които днес изглеждат повече от всички други в позиция да предследват качествени промени не само в технологиите, но и в обществените и икономическите отношения.

Главният изпълнителен директор на Tesla повтори предишни коментари за това как Optimus може да донесе „фундаментална промяна в цивилизацията, каквато я познаваме“, като на практика „сложи край на бедността“ чрез подобряване на икономическата продукция, когато се използва в индустрията. Гиганти като Google, Facebook, Microsoft, Apple и Amazon разполагат с бюджета, персонала, визията и дързостта да преминават от сфера в сфера, оставяйки своя отпечатък както върху отделните потребители, така и върху обществото като цяло. А това носи със себе си огромни отговорности, които компаниите и техните ръководители трябва да са готови да поемат.

 

Източник: manager.bg

Tesla.bg