Tesla, Twitter, Илон Мъск

„Само гадая“: Мъск прогнозира кога ще е краят на рецесията

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза в петък, че според него рецесията ще продължи до пролетта на 2024 г. Коментарът му идва, след като по-рано каза, че „своеобразна рецесия“ в Китай и Европа оказва влияние върху търсенето на електрически автомобили.

Само гадая, но вероятно до пролетта на 24 г.“, написа Мъск в Twitter, след като потребител го попита колко дълго ще продължи рецесията.

Не стана ясно дали милиардерът визира глобалната или продължава темата от предния ден за Китай и Европа.

Акциите на Tesla Inc паднаха с 6.6% до 207.28 долара в четвъртък, ден след като Мъск каза на анализатори по време на конферентен разговор, че слабостта в Китай и Европа прави търсенето „малко по-трудно, отколкото би било иначе“.

Най-малко шест брокерски компании понижиха целевите си цени за акциите.

Приходите на компанията за третото тримесечие не надхвърлиха прогнозите на анализаторите. Мъск определи търсенето на автомобили на марката през текущото тримесечие като „отлично“, но каза още, че годишната цел за доставки на Tesla едва ли ще бъде достигната поради ограничения транспортен капацитет.

През юли Мъск първо коментира, че макроикономическата несигурност може да окаже известно влияние върху интереса на клиентите към електромобилите на неговата компания, но след това побърза да уточни, че Tesla няма проблем с търсенето, а производствен.2

През юни пък сподели публично, че има „супер лошо предчувствие“ за икономиката и каза, че Tesla трябва да съкрати около 10% от персонала. По-късно той каза, че свиването на редиците ще важи само за наемни работници.

Акциите на Tesla загубиха повече от една трета от стойността си през годината досега. Те паднаха с цели 9%, за да достигнат 16-месечно дъно в четвъртък.

Tesla не оправда очакванията за брутния марж, тъй като разходите за увеличаване на производството в новите й фабрики в Берлин и Остин оказаха по-голямо влияние от очакваното.

Възходящият тренд очевидно се сблъсква с трудности и сега Tesla трябва да докаже отново, че историята на стабилния растеж има безброй логистични проблеми“, каза анализаторът на Wedbush Даниел Айвс.

 

Източник: economic.bg

Tesla.bg