Tesla, Илон Мъск

Собственици на Tesla протестират срещу високата цена на автопилота

Новата технология за пълно самоуправление (FSD) на Tesla, наследникът на Autopilot, не струва 15 000 долара. Такова е мнението на собственици на американските електрически автомобили, съобщава Carscoops, като се позовава на CNN Business. В същото време се отчита, че това не е достатъчно мащабна извадка от мнения, но показва какви са настроенията.

На 5 септември Tesla вдигна цената на напълно автономното шофиране (FSD), като главният изпълнителен директор – Илон Мъск каза, че се надява софтуерът за FSD, който оскъпява колите с $15 000, да бъде широко приложен в САЩ до края на годината. И това вече се прави.

Тази цена обаче предизвика и гнева на някои хора, защото самият софтуер все още не е завършен според собствените стандарти на Tesla. CNN Business съобщава, че след разговор с 13 души, които притежават Tesla с напълно автономно шофиране, 11 от тях казват, че не си струва парите. Всички анкетирани отчитат, че новата FSD се е подобрила, но някои казаха, че трябва да се обърне повече внимание, защото може да бъде „непредсказуема“.

Един от собствениците – Уисъм Ал-Рауи, който има Tesla от четири години, когато цената за FSD беше само $2500, е поискал наскоро компанията да премахне функцията от колата му. Той твърди, че е разочарован от нейните недостатъци. „Никога не бих платил дори 10 000 долара, те обещават като луди“, каза Ал-Рауи пред CNN Business.

Друг собственик – Логан Росиньол, казва: „Няма нищо в FSD, което всъщност да е толкова полезно. Със сигурност не за толкова пари, все още плащате за обещание“.

Това обещание обаче е достатъчно за поне няколко от тези, които са говорили със CNN Business, и са положително настроени към технологията. Съни Гулати казва, че той лично изпитва „вродена радост“, когато се занимава с FSD в колата си.

За друг собственик – Дон Бърк, обещанието за FSD дава надежда за по-добър живот за него и 15 000 долара не е висока цена. Той страда от мускулна дистрофия и скоро няма да може да използва краката си. „Обичам да мога да бъда мобилен – каза Бърк. – Отчаяно искам машина, която мога да притежавам и да ме закара до мястото, където трябва да бъда, когато се кача в инвалидна количка.“

 

Източник: automedia.investor.bg

Tesla.bg