Falcon 9, SpaceX

SpaceX и OneWeb: възможно ли е конкурентите да работят заедно?

Русия анулира сделката с OneWeb и това принуди компанията да търси нови партньори, като се обърна към най-голямата си конкуренция – SpaceX.

Изстрелването е планирано за вторник, 6 декември, в 17:37 ч. Това трява да се случи от стартовата площадка 39А във Флорида – там се намира ракетата Falcon 9 на SpaceX с 40 поставени сателита от OneWeb. А SpaceX в момента работи по сателита си Starlink.

Провалени планове

Първоначалният план беше Русия да изстреля сателитите на OneWeb заедно с ракетата си „Съюз“, но инвазията на Русия в Украйна обтегна отношенията ѝ с британската компания. В отговор на западните санкции, наложени срещу Русия, Федералната космическа агенция Роскосмос отказа да изстреля сателитите на OneWeb, освен ако компанията не се съгласи на списък с изисквания.

OneWeb отказва изискванията и затова Русия задържа като заложници 36-те сателита на компанията в склад в Байкнур, Казахстан. Заради задържането на салетилите и предварителните плащания към руската космическа агенция, OneWeb отчита загуби от 229 милиона долара.

Съвместна работа с конкуренцията

Намирането на алтернатива не е лесна задача. Затова OneWeb се обръща към SpaceX – най-големият ѝ конкурент. Компанията подписа договори със SpaceX и индийската космическа агенция за шест изстрелвания до края на годината. Първото от тези изстрелвания се състоя през октомври с помощта на ракетата GSLV Mark III и Индийската организация за космически изследвания.

SpaceX и OneWeb изграждат сателити, за да осигурят високопроизводителен интернет канал за приемане и предаване на сигнала от Земята и орбитата. SpaceX успява да изпревари конкурентите си. Причината е, че компанията може да си позволи да изстреля сателитите си по-бързо заради собствените си ракети. Въпреки това, OneWeb успя да изстреля 464 интернет сателити от планираните 648.

Tesla.bg