SpaceX, Starlink, Илон Мъск

SPACEX НАДМИНАВА ГОДИШНИЯ РЕКОРД ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕ С МИСИЯ STARLINK

SpaceX на Илон Мъск в петък счупи своя рекорд за брой изстреляни ракети за една календарна година, надминавайки миналогодишния списък от 31 мисии на фона на бурна кампания за изстрелване на собствени интернет сателити в орбита. 32-рото изстрелване на SpaceX за 2022 г. с помощта на нейната ракета Falcon 9 идва в момент, когато компанията се надпреварва да изгради съзвездие от широколентови сателити, наречени Starlink, до голяма степен потребителска услуга със стотици хиляди интернет потребители.

SpaceX на Илон Мъск в петък счупи своя рекорд за брой изстреляни ракети за една календарна година, надминавайки миналогодишния списък от 31 мисии на фона на бурна кампания за изстрелване на собствени интернет сателити в орбита. 32-рото изстрелване на SpaceX за 2022 г. с помощта на неговия работен кон Сокол Ракета 9 идва, докато компанията се надпреварва да изгради съзвездие от широколентови сателити, наречени Starlink , до голяма степен базирана на потребителите услуга със стотици хиляди интернет потребители. „Поздравления за екипа на SpaceX за рекордния брой изстрелвания!“ мускус , главен изпълнителен директор на SpaceX, написа в Туитър след мисията, в която са разположени 46 Starlink сателити в ниска околоземна орбита. Мисията тръгна от компанията Калифорния площадка за изстрелване в базата на космическите сили Ванденберг. SpaceX досега е изстреляла близо 3000 Starlink сателити в космоса. Мисията в петък поддържа SpaceX в крак, за да постигне целта си от 52 орбитални мисии до края на годината, почти удвоявайки годишния си ритъм на изстрелване с многократно използваемия Сокол 9, за който SpaceX казва, че може да бъде преформатиран до 15 пъти.

По-голямата част от тези мисии са били и е планирано да бъдат вътрешни Starlink мисии. Компанията, основана от мускус през 2002 г. за нормализиране на междупланетните пътувания, през последните месеци измести фокуса си от производството Сокол 9 ракети за управление на флот от вече построени, инвестирайки сериозно в инфраструктура за обновяване на ускорители в бързи срокове. Компанията е приложила същата стратегия към флота си от Crew Dragons за многократна употреба – космически кораб с форма на дъвка, който се изстрелва на върха на Сокол 9 и превозва хора до орбита и Международната космическа станция. SpaceX стартира Starlink сателити в космоса по-бързо от конкурентите си в надпреварата за сателитен интернет, като например сателитен оператор OneWeb , което се дължи отчасти на Сокол Бързата повторна употреба на 9 и предимството, свързано с използването на вътрешни ракети. OneWeb, който е близо до завършването на интернет съзвездие с по-малко сателити, изстреля своите сателити на Русия съюз ракета. Компанията тази година планира да използва Сокол 9 след анулирането му съюз договор за нахлуването на Русия в Украйна.

 

Tesla.bg