Falcon 9, SpaceX, Starlink, Илон Мъск

SpaceX планира 100 изтрелвания през 2023 година

Комоанията търси начин да извършва средно по осем изтрелвания на месец.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск обяви, че целта на компанията е да осъществи 100 изстрелвания през 2023 година. Тя вече постави рекорд през 2022 г. и ще продължи да поставя рекорди и в бъдеще, твърди милиардерът. След няколко години на застой SpaceX провеждаше по около 15 – 20 изстрелвания годишно от 2017 до 2019 година. Освен това, тъй като Starlink навлиза във фазата на изграждане, броят на изстрелванията от 2019 до 2020 г. изведнъж се удвои за известно време.

За SpaceX 2020 г. донесе необходимия опит, като резултатите показаха, че компанията е в състояние да изстрелва ракета Falcon 9 на всеки две седмици. През тази година SpaceX извършва общо 26 изстрелвания, с което подобрява предишния рекорд от 21 изстрелвания, поставен през 2018 година.

През първата половина на 2021 г. SpaceX изстреля общо 20 спътника, което е с 50% повече в сравнение с темпа на изстрелване за цялата 2020-а. През втората половина на годината компанията имаше два празни периода, така че SpaceX изстреля ракетата още 11 пъти през втората половина на годината. Космическата компания осъществи шест изстрелвания през четирите седмици преди края на годината, доказвайки, че е в състояние да извърши 78 изстрелвания годишно.

Досега през настоящата година е запазен темпът на изстрелване от последните няколко седмици на 2021 г. или дори е увеличен. През първата половина на тази година SpaceX успешно е осъществила 27 изстрелвания на Falcon 9. Ако това темпо се запази, компанията ще постигне много нови рекорди през тази година. През втората половина компанията изстреля шест ракети през юли и август. С това тя поддържа темп от 72 изстрелвания годишно. В случай, че компанията продължи с още шест изстрелвания през септември, това може да се разглежда като новото нормално ниво за честотата на изстрелване на Falcon 9.

За да постигне 100 изстрелвания на Falcon до 2023 г., SpaceX ще трябва да намери начин да извършва средно по осем изстрелвания на месец. Това е увеличение с 33% в сравнение със сегашния темп, но е цел номер едно пред Илон Мъск

 

Източник: it.dir.bg

Tesla.bg