Falcon 9, SpaceX

SpaceX ще изстреля частен лунен спускаем апарат заедно със сондата “Flashlight” на НАСА

SpaceX подготвя ракета Falcon 9 за изстрелване сряда рано сутринта. Мисията, която включва както частни, така и обществени полезни товари, илюстрира текущото състояние на космическата индустрия и променящия се начин, по който изследваме космоса.

Това е доста рутинно изстрелване за SpaceX, но мисията е впечатляваща. На борда на ракетата Falcon 9 е космическият кораб Hakuto-R на ispace, който сам по себе си е пълен с асортимент от екстри на лунната повърхност. Също така на борда е лунното фенерче на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, базирана на Луната сонда, която ще търси вода Лед, наблюдаван от рядко използвана орбита.

Falcon 9 е спрян от производство за изстрелване в сряда, 30 ноември в 15:39 ч. ET от космическия стартов комплекс 40 на станцията на космическите сили на нос Канаверал, Флорида. Ако се наложи стартът да бъде изчистен, има резервен вариант в четвъртък в 3:37 ч. ET. Директното предаване трябва да започне 15 минути преди началото, което можете да гледате SpaceX, youtubeили в потока на живо по-горе.

Първата степен на Falcon 9 ще направи опит за вертикално кацане в зона за кацане 1 на станцията на космическите сили на нос Канаверал приблизително осем минути след началото на мисията. Космическият кораб Hakuto-R трябва да бъде изстрелян на 46 април.Минутна маркировка с лунно фенерче, разгърнато шест минути по-късно.

Самото стартиране не е голяма работа, но има исторически последици. Hakuto-R, продукт на базираната в Токио ispace, ще се опита да разположи спускаемия модул Mission 1 (M1) на компанията на лунната повърхност. Ако Hakuto-R M1 кацне безопасно и стабилно, ispace ще бъде първата частна компания, постигнала това постижение. Една успешна мисия би възвестила нова ера, в която търговските доставчици редовно ще изпращат стоки до Луната. Всъщност мисията Hakuto-R 1 на ispace е първата от това, което компанията се надява да бъде много евтини доставки до лунната повърхност.

Спускаемият апарат Hakuto-R M1 ще изпълнява разузнавателни задачи като стационарна сонда, но също така ще се опита да изведе множество полезни товари на повърхността, включително 22-фунтовия (10-килограмов) Рашид Роувър построен от Обединените арабски емирства и трансформируем подобен на топка робот на име SORA-Qразработена от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) и играчка TOMY Търговско дружество.

Повече за тази история: Оригиналният производител на Transformers Toys иска да пусне луноход, който изглежда като BB-8

Други полезни товари на Hakuto-R включват a Компютър за полети с AI от Канадската космическа агенция, a лунна камера разработена от канадската компания Canadensys, твърда батерия, CD с песента “СОРАТО“ в изпълнение на японската група Sakanaction и плоча, гравирана с имената на поддръжниците на груповото финансиране. Спускаемият модул Hakuto-R M1 трябва да кацне в кратера Атлас на Луната през април 2023 г.

Hakuto-R M1 не е първият опит на частна компания да постави спускаем апарат на Луната. Тази награда отива при израелските SpaceIL и Israel Aerospace Industries, които се опитваха да заемат място с подкрепата на Израелската космическа агенция спускаемият апарат Beresheet на Луната през 2019 г. За съжаление компютърните неизправности и комуникационните проблеми доведоха до това Beresheet е на път да падне на Луната Изскачане. Съединените щати, Съветският съюз и Китай го направиха Lander със сигурност лунната повърхност, но това бяха мисии в публичното пространствo.

Falcon 9 също ще изстреля Lunar Flashlight на JPL, сонда, предназначена да работи от почти праволинейна хало орбита (NRHO) около Луната. Ако това звучи познато, вероятно защото си мислите за космическия кораб CAPSTONE на НАСА, който наскоро стана първият сателит, работещ в NRHO. CAPSTONE поставя началото на бъдеща космическа станция, наречена Целно Лунното фенерче е на друга мисия.

Повече за тази история: Сондата на НАСА ще търси лунна вода там, където “никой друг” не е търсил

В своята изключително ексцентрична орбита сондата с размерите на куфар ще се приближи на 15 километра от южния полюс на Луната, откъдето ще търси воден лед в постоянно засенчени кратери. Lunar Flashlight ще използва четири инфрачервени лазера, за да излъчва лъчи от различна цветна светлина с дължини на вълните, които могат да бъдат абсорбирани от повърхностния воден лед. Колкото повече се наблюдава абсорбция, толкова по-голяма е вероятността да има лед на повърхността.

„Ние буквално носим фенерче на Луната – светещи лазери в тези тъмни кратери, за да търсим ясни признаци на воден лед, покриващ горния слой на лунния реголит“, каза Барбара Коен, главен изследовател на лунно фенерче в НАСА, в изразяване. „Радвам се да видя, че нашата мисия допринася за нашето научно разбиране за това къде е водният лед на Луната и как е попаднал там.“

Както казах, има много за разопаковане при това стартиране. Всичко започва, стискаме палци, утре сутрин със скромното изстрелване на ракета Falcon 9 на SpaceX.

Tesla.bg