SpaceX, Starlink, Twitter, Илон Мъск

SpaceX ще набере 750 млн. долара при оценка от 137 млрд. долара

Твърди се, че ранният инвеститор Andreessen Horowitz ще ръководи кръга на финансиране .

Компанията за производство на ракети за многократна употреба и сателитен интернет SpaceX на Илон Мъск набира 750 млн. долара в нов кръг на финансиране, който оценява компанията на 137 млрд. долара, става ясно от кореспонденция, цитирана от CNBC.

Миналия месец Bloomberg за първи път съобщи, че SpaceX позволява на вътрешни лица да продават при цена от 77 долара на акция, което би довело до оценка на компанията близо до 140 млрд. долара. През 2022 г. компанията набра повече от 2 млрд. долара, включително при кръг от 250 млн. долара през юли, и беше оценена на 127 млрд. долара по време на кръг през май, съобщи по-рано CNBC.

Според мейл, изпратен до потенциалните инвеститори на SpaceX, Andreessen Horowitz (известна още като a16z) вероятно ръководи новия кръг на финансиране. Сред ранните инвеститори на SpaceX са Founders Fund, Sequoia, Gigafund и много други.

A16z участва и в изкупуването на Twitter от Илон Мъск – сделка за 44 млрд. долара, която приключи в края на октомври 2022 г.

SpaceX и a16z не са отговорили веднага на запитването за коментар.

През миналата година SpaceX постигна няколко нови важни етапа, но се сблъска със забавяне на програмата си Starship, която е част от усилията на НАСА да върне астронавтите на Луната.

От друга страна, сателитната интернет услуга на компанията – Starlink – надхвърли 1 милион абонати и осигури „спасителен пояс“ за потребителите в Украйна, които претърпяха инфраструктурни смущения след инвазията на Русия. SpaceX също така успя да надмине 60 изстрелвания на ракети за многократна употреба за една година чрез програмата си Falcon.

Tesla.bg