SpaceX

SpaceX

[forqy-leadin position=“left“ color=“default“]Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX)[/forqy-leadin] е американска авио-космическа компания, базирана в Хоторн, Калифорния. Компанията е основана и финансирана от южноафриканския милионер и предприемач Илон Мъск – един от съоснователите на системата за разплащания PayPal и главен изпълнителен директор на Тесла.
Компанията разработва ракети-носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи. SpaceX е избрана от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната космическа станция.
На 8 април 2016 г. SpaceX осъществява първото успешно кацане на първата степен на ракетата-носител Фалкън-9 на морската платформа Отонъмъс Спейспорт Дроун Шип.

 

[forqy-leadin position=“left“ color=“default“]Изстрелване на Фалкън-9[/forqy-leadin]Историята на SpaceX започва, когато Илон Мъск решава да изпрати частен космически апарат на Марс, но като разбира колко ще струва изстрелването, решава да създаде собствена космическа компания, която да направи революция при космическите полети в технологично и ценово отношение. SpaceX е основана през 2002 г., в която Мъск инвестира $100 милиона. Впоследствие SpaceX е избрана от НАСА и получава субсидия в размер на $278 милиона, за да разработи безпилотна система за доставка на товари до МКС.

Tesla.bg