Model Y, Tesla

Tesla Model Y получава най-високия резултат за безопасност досега в европейски тест

Краш тест на Tesla Model Y

Euro NCAP

Бързо продаваният кросоувър Model Y на Tesla получи най-високия резултат за безопасност от всички автомобили, анализирани в най-новия и най-тежък тест на Euro NCAP. Model Y постигна 92% резултат, докато най-близките му конкуренти достигат 89%.

Според резултатите Model Y отбеляза:

 • 97% в защитата на възрастни пътници
 • 98% в Safety Assist
 • 87% при деца
 • 82% в уязвимите участници в движението (пешеходци)

Euro NCAP е Европейската програма за оценка на нови автомобили, първоначално стартирана от правителството на Обединеното кралство, но сега свързана с множество нации, както и с Европейския съюз. Той тества за челен удар, страничен удар и удари отзад, както и функции за безопасност на децата и колко тежки са ударите върху пешеходците или велосипедистите. Euro NCAP също така тества функции за подпомагане на безопасността, като поддържане на лентата, подпомагане на скоростта, наблюдение на състоянието на пътниците (внимава ли водачът? заспива ли?) и системи за избягване на сблъсък, като автономно аварийно спиране и предупреждения за сблъсък отпред.

Обърнете внимание обаче, че резултатът за уязвимите участници в движението се основава на това дали автомобил блъска пешеходец или велосипедист. Избягването им очевидно е много за предпочитане и Model Y очевидно го прави добре.

„Системата Vision само за камера Model Y се справя забележително добре при предотвратяване на сблъсъци с други автомобили, велосипедисти и пешеходци“, казва Euro NCAP.

Най-близките конкуренти на Tesla Model Y по отношение на безопасността включват Lexus, Subaru, Mercedes, доста модели на Mercedes-Benz, няколко китайски марки и друг EV конкурент.

 1. Tesla Model Y: 92%
 2. Lexus NX: 89%
 3. Subaru Outback: 89%
 4. Genesis G80: 88%
 5. Wey Coffee 01: 88%
 6. Mercedes EQ EQS: 88%
 7. Nissan Qashqai: 88%
 8. Polestar 2: 88%
 9. Mercedes T-Class: 87%
 10. Mercedes C-Class: 87%

„Видяхме добри резултати от някои китайски производители в миналото, но също така и някои много лоши“, каза генералният секретар на Euro NCAP, Михиел ван Ратинген, в изявление. „Тази година Euro NCAP ще тества повече китайски автомобили от всякога и Great Wall наистина определя стандарта, който другите да следват. Също така, поздравления за Tesla за наистина изключителната, чупеща рекорди оценка на Model Y. Tesla показа, че нищо освен най-доброто не е достатъчно добро за тях и се надяваме да ги видим да продължат да се стремят към тази цел в бъдеще.“

Според Tesla факторите, допринесли за високия резултат, включват производствени техники за отливане на задната част на долната част в едно голямо парче и нейния подсилен пакет батерии, който „осигурява огромна здравина при сблъсък на защитната клетка, помагайки за поддържане на целостта на отделението“. Компанията също така посочва въздушните възглавници в средата на кабината, които се разгръщат между предните седалки, помагайки на пътниците да избегнат самонараняване, като се ударят един в друг.

Пълно разкриване: Карам Tesla Model Y и мога да потвърдя, че е предотвратил редица възможни злополуки чрез своите предупреждения за безопасност за забавящи се автомобили отпред.

Tesla не се свени да рекламира резултатите и да подчертае, че нейната система само за зрение – без радар, без лидар – е достатъчна, според тях, за напълно безопасна работа. И, разбира се, за автономна работа: Full Self Driving, на жаргона на Tesla.

„Системата Vision само за камера Model Y се справя забележително добре при предотвратяване на сблъсъци с други автомобили, велосипедисти и пешеходци“, каза Euro NCAP.

Това може да е така за безопасността. Въпреки това, журито все още не знае дали Tesla може да постигне пълна автономна способност само със системи за зрение. Фантомното спиране, когато колата се забавя значително поради грешна оценка на риска, все още е проблем в автопилота на Tesla и системите за самостоятелно управление.

„Нашият екип е посветен на подобряването на безопасността при шофиране“, каза Tesla в публикация в блог. „Постигането на едни от най-високите резултати за безопасност, присъждани някога, не ни кара да спираме – то ни мотивира да направим някои от най-безопасните превозни средства в света още по-безопасни.“

Tesla.bg