Tesla

Tesla на автопилот блъска дете. Три пъти

Любопитно видео се появи в YouTube, като в него се вижда неуспешен тест на Tesla Model 3, който три пъти събаря поставен на пътя манекен, който имитира дете. Електрическата кола се управлява от автопилота на компанията – Tesla Full Self-Driving (FSD).

Изпитанието е организирано от Дан О’Дауд, който определени резултатите от теста, проведен със статична фигурка при ясно време, като „дълбоко смущаващи” и нарече системата Tesla „смъртоносна заплаха за всички американци”, като призова за нейната забрана.

При теста се използва Tesla с най-новата бета версия на автономната система Tesla Full Self-Driving (FSD), пусната през юни 2022 г. Опитът показва, че софтуерът не е в състояние да разпознае фигура с размерите на дете при средна скорост от 40 км/ч – колата удря манекен три пъти, дори без дори да намали. В този случай изпитанието е проведено на равен път при ясно време, като фигурата е статична.

Дан О’Дауд стартира цяла кампания за забрана на FSD на Tesla от американските пътища, като проведеният експеримент е именно в подкрепа на това.
„Илон Мъск нарича софтуера на Tesla „невероятен”, но не е така. Това е смъртоносна заплаха за всички американци“, категоричен е О’Дауд.

Повече от 100 000 американци вече участват в бета тестване на FSD, използвайки автопилот по обществени пътища. Кампанията на О’Дауд призовава хората да отидат в Конгреса с искане тестовете, които „излагат децата на риск”, да бъдат забранени, докато Tesla не усъвършенства системата и не докаже, че е безопасна.

Tesla.bg