Tesla, Илон Мъск

Tesla наема служители с рекордни темпове

Докато Илън Мъск може да се тревожи за икономиката, свободните работни места на уебсайта на Tesla предполагат, че най-ценният производител на автомобили в света наема служители с бързи темпове в почти всяка категория работа, пише „Ройтерс“.

Тази седмица Tesla обяви над 6900 работни места на своя уебсайт за кариера, почти 50% скок от средата на юни, когато „Ройтерс“ започна да проследява данните. Това се сравнява с пика през 2022 г. от над 7400 обяви за работа през май, според данни, проследени по подобен начин от Thinknum Alternative Data и хедж фонда Snow Bull Capital.

Главният изпълнителен директор Мъск предупреди колегите си в началото на юни, че има „супер лошо“ усещане за икономиката и каза, че производителят на електрически автомобили трябва да съкрати работни места. По-късно той туитна, че общият брой на персонала ще се увеличи през следващите 12 месеца.

Работните места, обявени на уебсайта на Tesla, показват рязък спад през юни и юли. От юли свободните работни места за инженерни и информационни технологии, обслужване на превозни средства и производство доведоха до това съживяване, което представлява огромното мнозинство от обявите в 17 категории. Обслужването на превозни средства е скочило с над 40% от края на юни до над 1600 тази седмица.

„Обявите за работа на Tesla са важни, защото показват къде Tesla се опитва да расте“, каза Тейлър Оган, ръководител на Snow Bull Capital. „Това е водещият индикатор, който имаме, повече от всичко друго.“

Въпреки че обявите за работа предоставят ценен поглед върху потенциалните тенденции в най-внимателно проучвания автомобилен производител на Уолстрийт, трудно е да се направят конкретни заключения. Промените в броя на обявите за работа може да отразяват изтощението, закъсненията при попълване на позициите, както и промените в размера на работната сила на Tesla.

Около три четвърти от обявите за работа на уебсайта на Tesla са за позиции в САЩ, следвани от Германия, място на нова фабрика, и Канада. Tesla изброява над 200 работни места на друг уебсайт, фокусиран върху Китай, където наскоро обнови завода си в Шанхай, за да увеличи производството.

Обявите за работа на Tesla в САЩ са съсредоточени в Калифорния, Тексас и Невада, където има заводи и офиси.

През юни-октомври обявите за работа в производството са се повишили с относително скромните 20% до почти 1300, въпреки че Tesla увеличава месечното производство на автомобили и повишава цените.

 

Източник: infostock.bg

Tesla.bg