Model 3, Model S, Model X, Model Y, Tesla, Илон Мъск

Tesla не успя да отговори на очакванията за доставките

Компанията предупреди за предизвикателствата при доставката на автомобилите си до клиентите.

Доставките на Tesla Inc. в световен мащаб се разминаха с прогнозите през третото тримесечие и компанията предупреди за предизвикателства при доставката на автомобилите си до клиентите, което предполага, че затрудненията във веригата за доставки продължават да са проблем, предава Bloomberg. През третото тримесечие компанията е доставила рекордните 343 830 автомобила в световен мащаб. Анализаторите очакваха, че ще бъдат доставени близо 358 000 автомобила въз основа на средните оценки, събрани от Bloomberg.

„Исторически погледнато, обемът на доставките ни се изкривява към края на всяко тримесечие поради регионалното серийно производство на автомобили“, се казва в изявление на базираната в Остин, щата Тексас, Tesla. „Тъй като производствените ни обеми продължават да растат, става все по-трудно да се осигури капацитет за транспортиране на автомобилите и то на разумна цена през тези пикови логистични седмици“.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви в Twitter, че се стреми към „по-стабилни“ доставки между тримесечията, като добави, че клиентското преживяване страда от бързането в края на тримесечията.Тримесечните доставки са сред най-внимателно следените показатели за Tesla, тъй като са в основата на финансовите резултати на автомобилния производител. Въпреки че както старите производители на автомобили, така и новите участници на пазара предлагат все повече електрически превозни средства, Tesla е водеща компания в областта на автомобилите, задвижвани с батерии, откакто преди десетилетие на клиентите бяха доставени първите седани Model S. Tesla заяви, че броят на доставките е консервативен и че окончателните цифри могат да варират с 0,5% или повече нагоре. За тримесечието компанията е произвела 365 923 автомобила. Tesla започна да преминава към „по-равномерен регионален микс“ на производството на автомобили, което доведе до увеличаване на автомобилите в неустановен статут в края на тримесечието. „Тези автомобили са поръчани и ще бъдат доставени на клиентите след пристигането им на местоназначението“, заяви компанията в неделя.Автомобилният производител не разпределя продажбите по географски признак, но САЩ и Китай са най-големите му пазари, а преобладаващият брой продажби са на седана Model 3 и кросоувъра Y.  Tesla произвежда моделите Model S, X, 3 и Y в завода си във Фримонт, щата Калифорния. По-новите модели Model 3 и Y се произвеждат в завода край Шанхай. Наскоро Tesla започна да доставя Model Y от най-новите си заводи в Берлин и Остин.Акциите на някои доставчици на Tesla в Азия се обезцениха в понеделник, въпреки че капиталовите пазари в Китай и Южна Корея, където се намират големи производители на батерии за електрически автомобили и доставчици на електромобили, са затворени. При Panasonic Holdings Corp. в Япония спадът бе с 0,8%, преди да се възстанови, докато акциите на тайванската Cheng Uei Precision Industry Co, която произвежда конектори и захранващи блокове, се сринаха с 2,8%.Данните за доставките са обявени малко след края на „Деня на изкуствения интелект“ на Tesla късно в петък вечер, който до голяма степен беше събитие за набиране на персонал. Мъск показа прототип на хуманоиден робот, който върви и маха с ръка, стремейки се да демонстрира напредъка на концерна в областта на изкуствения интелект.

 

Източник:investor.bg

Tesla.bg