Model 3, Model Y, Tesla

„Тесла“ с необичайни отстъпки в края на годината за два от най-продаваните си автомобили

Производителят на електрически авомобили „Тесла“ (Tesla) предлага необичайни отстъпки до края на годината за два от най-продаваните си модека, което е индикация, че търсенето на електрическите превозни средства на компанията се забавя, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Автомобилостроителят с централа в Остин, щата Тексас започна да предлага намаление с 3750 долара за седана „Модел 3“ (Model 3)и високопроходимия автомобил „Модел Уай“ (Model Y) на сайта си по-рано тази седмица, но вчера удвои отстъпката до 7500 долара за тези, които ще получат доставките от този момент до 31 декември.

Този ход идва преди да влезе в сила от 1 януари нов федерален данъчен кредит в размер на до 7500 долара . Автомобилите на „Тесла“ не отговаряха на условията по предишната програма за федерален данъчен кредит, тъй като компанията е достигнала ограничението от 200 000 продадени превозни средства. При кредитите за предстоящата година няма такива ограничения.

„Това е знак за спад в търсенето и не е добра индикация за „Тесла“ в края на декември“, написа в имейл анализаторът от „Уедбуш“ (Wedbush) Дан Ивс. „Конкуренцията при електрическите превозни средства става все по-голяма и „Тесла“ се сблъсква с редица препятствия“, добави той.

Версиите на „Модел 3“ и „Модел Уай“ на „Тесла“ на по-ниски цени ще отговарят на условията за федерален данъчен кредит от януари заради ограниченията върху покупните цени на превозните средства, заложени в Закона за намаляване на инфлацията на САЩ.

„Тесла“ може да предлага намаленията, за да увеличи продажбите преди края на годната в опит да изпълни обещанието за растеж на продажбите на превози средства с 50 на сто.

За да постигне тази цел, „Тесла“ трябва да има звездно представяне през четвъртото тримесечие.

До септември компанията е доставила 908 573 превозни средства спрямо малко над 936 000 преди година. За да нараснат продажбите с 50 на сто през последната година, което ще възлезе на 1,4 милиона превозни средства, компанията ще трябва да продаде над 490 000 превозни средства през четвъртото тримесечие.

Промишлените анализатори, анкетирани от доставчика на данни „ФакСет“ (FactSet), очакват „Тесла“ да достави 431 000 превозни средства през четвъртото тримесечие, завършвайки годината с 1,341 милиона превозни средства. Акциите на „Тесла“ загубиха над 60 на сто от стойността си, откакто Мъск обяви през април, че ще се сдобие с голям дял от „Туитър“ (Twitter).

След като в крайна сметка Мъск купи социалната медия инвеститорите са обезпокоени за търсенето и от факта, че вниманието на Мъск ще бъде отклонено от автомобилната компания.

Tesla.bg