Tesla

Tesla се насочи към още един популярен сегмент

Марката потвърди бъдещ компактен модел и анонсира появата на товарен миниван.След като пусна свои модели в някои от най-популярните класове на пазара, американският производител Tesla се насочи към един напълно нов за нея – този на минивановете. На сайта на компанията се появи тийзър, който е част от представянето на Tesla Master Plan Part 3 и на него се виждат два покрити електромобила. Единият е компактният модел, за който се говори с последно време, а другият – товарен минаван (LCV).

Двете нови електрически превозни средства са поставени до Cybertruck. Това предполага, че дебютът им е сигурно. В същото време не се споменава нищо за новата Tesla Roadster, чиято премиера беше отложена за по-далечно бъдеще в полза на по-приоритетните модели за марката.

И ако за компактния модел се появи доста информация в последно време, то миниванът крие доста въпросителни. Не е известно дали тийзър моделът има нещо общо с „робот-таксито“, обявено от Илон Мъск миналата година. В същото време новият електромобил се описва като специален модел с „доста футуристичен“ вид.

Според слухове, търговският миниван ще получи батерия с капацитет 100 кВт/ч, която е със същия размер като тази на големите седани/SUV и камиони. Въпреки това, вместо технологията LFP (литиево-железен фосфат), по-голямата батерия ще използва технология с високо съдържание на никел (никел-манганови катоди с нулево съдържание на кобалт), която е по-подходяща за превозни средства на дълги разстояния.

В Tesla вярват, че LFP-батерия с 300 кВт/ч ще бъде достатъчна за автобуси, а с 500 кВт/ч ще е подходяща за камиони. Батерията с високо съдържание на никел и капацитет 800 кВт/ч е предвидена за тежко-товарни превозни средства, изминаващи големи разстояния.

Tesla.bg