SpaceX

Успешни статични тестове на ракетата Super Heavy

SpaceX направи още една важна стъпка към първия орбитален полет на космическия кораб Starship. Вторник вечерта прототипът на свръхтежката ракета носител Super Heavy с кодово име Booster-7 успешно премина през своите първи статични тестове. Това е една от ключовите проверки преди осъществяването на реалния полет.

По време на тези изпитания е използван само един от 33-те ракетни двигателя Raptor 2, които трябва да изведат Starship в орбита. По време на тестовете са спазени всички процедури по подготовката на полета, включително до запалването на ракетния двигател, след което той веднага е бил угасен. Целият процес е продължил около 2 минути и всичко е преминало без произшествия.

Да си припомним, че новата двустепенна система на SpaceX се състои от ракетата ускорител Super Heavy, която е първата степен, а втората степен е самият космически кораб Starship . Височината на ракетата е 70 метра, а на кораба – 50 метра. Тоест, цялата конструкция е с височина малко над 120 метра и може да извежда в космоса полезен товар с тегло над 100 тона. И двете степени са конструирани за многократно използване и могат самостоятелно да кацат на стартовата площадка на космодрума или на специални морски платформи, които още се изграждат.

Следват статичните тестове на съвместната работа на няколко ракетни двигателя, а след това и на всичките 33. Събраната от тези тестове информация ще се използва за орбиталните изпитания на Starship,

Tesla.bg