SpaceX, Starship, Twitter, Илон Мъск

Взривената ракета ще струва 2 млрд. долара на SpaceX

Миналият месец SpaceX тества за пръв път най-мощната космическа ракета Super Heavy заедно с прикачен към нея Starship. И макар самият старт да беше успешен, ракетата и Starship се взривиха няколко минути след изстрелването.

Компанията отчета тества като успех защото основните цели бяха изпълнени. Тя не приема взривяването за провал, макар и то да струва доста скъпо, съобщава BusinessInsider.

В коментар в платената секция на Twitter профила си, Мъск заявява, че SpaceX ще трябва да похарчи около 2 млрд. долара само през 2023 г. за Starship. Той обаче не се притеснява и смята, че компанията има достатъчно пари, като няма да се налага да търси допълнително финансиране.

Милиардерът отново поздрави екипа на SpaceX за теста и заяви, че компанията е научила много и ще приложи събраната информация при следващото изстрелване. Такова се планира за след няколко месеца, но Мъск не казва конкретен срок.“Резултатът от теста беше приблизително това, което очаквах и може би малко надскочи очакванията ми, но като цяло очаквах това, а именно да минем над стартовата кула“, казва Мъск. Той допълва, че според него има 80% вероятност Starship да достигне орбита през тази година и 100% вероятност да се случи в рамките на следващите 12 месеца.Мъск допълва, че е имало малко щети по стартовата площадка, заради неочаквано „торнадо от камъни“. Щетите обаче са малки и бързо ще бъдат отстранени, коментира той. „Мисля, че екипът на SpaceX свърши изумителна работа. Това определено е кандидат за най-сложният технически проблем, решаван от хората“, казва милиардерът.

Tesla.bg