SpaceX, Илон Мъск

За по-донро бъдеще: Мъск смята, че всички хора трябва да бъдат чипирани

Ръководителят на SpaceX и Tesla Илон Мъск смята, че всички хора на планетата трябва да бъдат чипирани със специален чип в главата. Това свое мнение той изразява в статия за китайското списание China Cyberspace. В текста той, наред с други неща, разказа защо хората трябва да бъдат чипирани, използвайки неговия стартъп Neuralink.
Преводът на статията е публикуван от Ян Лиу, кореспондент на китайската държавна агенция Синхуа, в неговия блог. „Neuralink се фокусира върху разработването на технологии за сливане между компютърните технологии и човешкия мозък чрез мозъчни чипове с размер на монета, подобни на преносими устройства като смартфони“, пише милиардерът. И уточнява, че чиповете на Nueralink трябва да бъдат имплантирани в мозъчната кора на потребителят.
Според Мъск чипът ще помогне на хората с увреждания – възстановява двигателната функция на крайниците при хора с гръбначни травми и нарушения на нервната система, а също така ще позволи на парализирани хора да използват мозъка си за работа с компютри и смартфони.
Мъск заключава, че технологиите на неговите компании Tesla, SpaceX и Neuralink заедно могат „да помогнат за постигането на по-добро бъдеще за човечеството“.
През април миналата година Илон Мъск се похвали с най-голямото постижение на компанията му Neuralink до този момент – успешен опит с маймуна с имплантиран в мозъка чип, която може да играе известна игра само със силата на мисълта си. Очаква се следващото клинично изпитание на чиповете да е върху хора.

Източник:dnes.b

Tesla.bg