SpaceX, Tesla, Twitter, Илон Мъск

За сега Мъск има повече полза отколкото вреда от сделката с Twitter

Решението на Илън Мъск да се откаже от купуването на Twitter накара мениджмънтът на социалната мрежа да заведе съдебно дело срещу милиардера. Но Reuters пресметна, че към днешен ден генералният директор на Tesla, SpaceX и Starlink има повече ползва от всичкото това, отколкото вреда.

По време на вчерашната търговска сесия поевтиняха не само акциите на Twitter, но и на Tesla – курсът на акциите на автомобилната компания на Илън Мъск слезе надолу с 6,55%. От началото на годината до днес акциите на Tesla са поевтинели общо с 41,4%. Като се има предвид, че през месец април Мъск продаде акции на Tesla на обща сума $8,5 милиарда, която бе използвана за сделката с Twitter, то само тази стъпка му е икономисала $1,6 милиарда. Това е така, понеже ако той бе решил днес да продава тези акции, то те щяха да бъдат пропорционално – с около 40% по-евтини. Да напомним, че Илън Мъск притежава 16% от акциите на Tesla на обща сума $115 милиарда.

От друга страна, Мъск сега е най-големият акционер на Twitter, който тази пролет даде $2,64 милиарда за закупуването на тези ценни книжа. И тъй като в началото на тази седмица курсът на акциите на Twitter падна с 9,5% до $33,50 на акция, то загубата на Мъск от разликата в курсовете е малко над $200 милиона. Тоест, от продажбата на акциите на Tesla и от инвестирането на тези пари в Twitter, Мъск е спечелил около $1,35 милиарда.

Ако съдът реши, че сделката е провалена от Илън Мъск, то генералният директор, според предварително подписания договор, ще трябва да плати $1 милиард  на Twitter, както и съдебните разноски – някак съвсем точно около $1,3 милиарда. Но ако се окаже, че Twitter е провалил сделката, то социалната мрежа ще трябва да плати $1 милиард плюс разходите.

 

Източник: kaldata.com

Tesla.bg