Tesla

Защо акциите на Tesla паднаха с 50% за година

Натрупаха се много проблеми от различно естество.

Ценните книжа на автомобилния производител Tesla поевтиняха с около 50% спрямо рекордния си връх през ноември миналата година. Това се случва на фона на продължаваща инфлация и силни разпродажби на фондовия пазар, поради опасения от по-нататъшно обезценяване на активите, които засегнаха особено тежко нововъзникналите и технологичните компании.

При затваряне на търговията в петък цената на Tesla акциите падна със 7,6% до $204,99 за брой, в резултат на което пазарната капитализация на компанията намаля до $642 млрд. Това е наполовина в сравнение с ноемврийския рекорд от миналата година, когато една акция на Tesla се търгуваше за $409,97.

Натрупаното бреме от проблеми също допринесе за падането на акциите на Tesla. По-специално, доставките на електромобили с американския бранд през третото тримесечие бяха засегнати от логистични проблеми. Също така, според някои анализатори, нарастващите цени на електрическите превозни средства може да повлияят на търсенето.

Производството в завода на Tesla в Шанхай изпитва проблеми с прекъсвания, поради блокирането от Covid-19. Освен това, както всички производители на автомобили, Tesla също се сблъска с недостиг на компоненти и растящи цени на суровините. Трендът надолу се случва в условия на срив на фондовите пазари, заради опасенията на инвеститорите от задълбочаващия се икономически спад, който е придружен от растяща инфлация и въвеждане на по-високи лихви от регулатора. Първи пострадаха високо-оценените акции с по-рисков растеж.

В допълнение, изпълнителният директор на компанията Илон Мъск има проблеми със сделката за закупуване на Twitter, отбелязва Блумбърг. Това също натежаха върху акциите на компанията, поради опасенията на инвеститорите, че Мъск разпилява усилията си между няколко сложни предприятия.

Източник: technews.bg
Tesla.bg