Tesla

Защо акциите ѝ са толкова евтини днес? Tesla пак е център на внимание

Цената на книжата на Tesla падна значително при старта на днешната борсова търговия, но не за друго, а защото най-скъпо струващият автомобилен производител в света отново раздели акциите си. Това се случва за втори път в рамките на две години. Сплитът е в съотношение три към едно, а решението за него бе взето през юни и мотивирано от желанието за привличане на повече инвеститори на дребно. Акциите на управляваната от Илон Мъск компания се повишиха с 1.5% до 301.5 долара в ранната търговия в четвъртък. Вчера те затвориха на 891.29 долара, преди разделянето три към едно да влезе в сила. Към 19:20 ч. българско време, няколко часа след официалния старт на търговията, акциите на Tesla вече вървят леко надолу – с 1.21% до 293.51 долара, сочи справка на Economic.bg. Въпреки поевтиняването с една трета, пазарната капитализация на производителя остава на практика непроменена и тя компанията все още се оценява на над 918 млрд. долара.

Tesla знае, че трябва да запази влиянието си сред търговците на дребно, особено след изминалата над една година, през която те показаха мускули“, коментира Кали Кокс, анализатор в платформата за търговия и инвестиции eToro, пред Reuters.

Плановете за увеличаване броя на акциите на компанията бяха обявени още през март. Оттогава те се понижиха с около 11%, като се търгуваха почти без промяна в последно време.

В типичния стил „купувай слуховете, продавай новините“ инвеститорите са склонни драстично да намалят покупките на разделящи се акции през седмиците след ефективната дата на сплит, което води до забавяне на ценовия импулс“, обясниха анализатори от Vanda Research в бележка.

Tesla дебютира на Уолстрийт през 2010 г. при цена на акция от 17 долара. Книжата ѝ се изстреляха над 2000 долара в своя пик, превръщайки се в едни от най-скъпо струващите на фондовата борса. Това обаче затрудни дребните инвеститори да купуват и така се стигна до решение за сплит през 2020 г. То се случи в съотношение пет към едно, като даде нов тласък на търговията. Така през следващата година пазарната капитализация на Tesla успя да надхвърли 1 трлн. долара.

 

Източник: economic.bg

Tesla.bg