Cybetruck, SpaceX, Tesla, Twitter

Защо проектите на Мъск не спазват сроковете си

Още един проект на милиардера върви по-бавно от очакваното.

Илон Мъск обяви, че компанията му Neuralink скоро ще тества мозъчни импланти. Това може да стане в рамките на следващите шест месеца, но не липсва скептицизъм, че ще се случи, съобщава Ars technica.

Причината е, че Мъск заяви същото и през 2020 г. Тогава беше последният ъпдейт за състоянието на Neuralink и сякаш няма голям напредък от тогава, който да покаже, че ще се случи.

Neuralink е амбициозен проект за създаване на мозъчен интерфейс – връзка между мозъка и компютри. Той цели създаването на малки импланти, които да се добавят към мозъка и да се зареждат безжично.

Мъск очаква скоро да започнат тестове на мозъчен чип върху хора

Чипът ще улавя мозъчните сигнали и ще ги анализира почти в реално време, за да разбира какво се случва в различните зони на мозъка. Компютърни системи ще обработват информацията и ще трябва да могат да се съобразяват с множеството разлики между отделните пациенти.

Дори се предвижда възможност компютърът да изпраща сигнали до чипа, който да ги предава на мозъка. Идеята – да се стимулират конкретни реакции или дейности.

За да се случи всичко това обаче, трябва да се разработят много технологии. Neuralink работи по тях вече доста време, включително робот, който да извършва операцията по поставяне на имплантите лесно и сигурно.

Трябва да се гарантира и че самите импланти са безопасни за хората. Все още обаче работата не е завършена и според Мъск ще са нужни около шест месеца преди да започнат клинични тестове.

Той каза същото и през 2020 г., като напредъкът изглежда минимален. Имплантите вече имат ARM процесор и подобрен хардуер, но не много други промени. Най-напреднала изглежда работата по робота, който ще извършва операцията.

Като се има предвид сложността на проекта и факта, че Neuralink разработва самостоятелно всички елементи, включително електроди, импланта, софтуерната система и т.н., е очаквано това да отнеме време. В тичпиния си стил обаче Мъск винаги дава твърде кратки срокове, които не могат да се изпълнят и след това изглежда, че бизнесите му се бавят с години.

В подобна ситуация е и SpaceX, Tesla, а вече дори и Twitter. Космическата компания вече трябваше да пътува до Марс, но корабът за тази цел дори не е полетял в орбита досега. И самият първи полет в орбита вече се бави повече от година с множество отлагания.

Tesla също обяви доста проекти, които още се бавят. Например камионът Semi, чийто първи бройки едва сега започват да пристигат до клиентите, а беше представен през 2017 г. и планиран за производство през 2019 г. Пикапът Cybertruck също трябваше да влезе в производство преди година, като сега най-рано това ще се случи в средата на 2023 г.

Twitter бързо влезе в подобен ритъм. След като Мъск обяви пускането на нов платен абонамент, той го спря и отложи първо за края на ноември, а сега за неопределено време.

Разбира се, мозъчните импланти са доста по-сложна и рискова дейност, така че в случя е добре да не се бърза, но за Мъск ще е по-добре да дава по-реалистични срокове. Това ще е полезно както за репутацията му, така и за доверието на инвеститорите в проектите му.

Мъск обаче не променя стила си. Той обича да налага гръмки срокове, които привличат вниманието и смята, че те мотивират по-бързата работа. Това вече едва ли е така, тъй като подходът му е добре известен и вече тези смели негови цели не предизвикват очакваната от него реакция. Дори може да се каже, че постигат обратен ефект и реакциите в другата посока на недоверие и пренебрежение и усещане за хаос в компаниите. Самият Мъск не изглежда притеснен и продължава да работи така, като сякаш е убеден, че е правилният подход.

Tesla.bg