Какво се случи досега?

Иран е обхванат от протести през последните 10 дни. Те започнаха, след като 22-годишната кюрдка Махса Амини почина в ареста на иранската морална полиция. Тя бе арестувана за предполагаемо неспазване на консервативния мюсюлмански дрескод в страната, пише в. „Ал Джазира“.

Властите не са публикували официални данни, но протести са регистрирани в повечето от 31 провинции на Иран.

Висши служители, включително президентът Ибрахим Раиси, и държавните медии осъдиха това, което те нарекоха „бунтове“, тъй като няколко полицейски служители, сили за сигурност и членове на паравоенните сили Басидж бяха убити и общественото имущество беше увредено.

Досега имаше и два митинга в подкрепа на властта, в петък и в неделя.

Позовавайки се на „съображения за сигурността“, властите въведоха най-строгите интернет ограничения в Иран след протестите през ноември 2019 г.

Какво ще е необходимо на Starlink, за да работи?

Дори Мъск да обещае безплатен интернет, то потребителите не могат да го получат без съответния хардуер – сателитна чиния и приемник на сигнала.

Съобщава се, че Starlink е изпратил повече от 15 000 терминала в Украйна, след нахлуването на Русия през февруари.

Но Иран гледа на терминалите Starlink като на заплаха за сигурността и ще предотврати влизането им в страната.

За да работи Starlink, хиляди терминали Starlink ще трябва да бъдат внесени контрабандно в Иран. Това ще е трудно и скъпо начинание, което ще струва няколко милиона долара.

Иранското външно министерство осъди опитите на САЩ да достави сателитен интернет в страната „нарушаване на суверенитета на Иран“. Веднага след това Техеран блокира уебсайта на Starlink.

Новината за „активирането“ на Starlink се разпространи доста широко сред иранците, много от които възложиха надеждите си на услугата. Но те няма да могат да я използват. Дори контрабандата да успее, то 15 000 сателитни приемника са крайно недостатъчни за 85-милионната страна.

Досега единственият осезаем резултат от „активацията“ е свързан с бума на хакери. Те предлагат зловреден софтуер, представяйки се за Starlink. Измамените потребители заразяват своите компютри с вирус, който краде личните им данни.