Model 3, Model Y, Tesla, Twitter, Илон Мъск

Заводът на Tesla в Шанхай няма да работи половината януари

Tesla планира да продължи да произвежда с намален график в Шанхай и през януари, съобщава Reuters, базирайки се вътрешен документ. Китайската фабрика на производителя на електрически автомобили работи при ограничено производство от този месец.

Компанията ще произвежда 17 дни през януари – между 3-ти и 19-и, като ще спре напълно производството от 20-и до 31-ви, когато е китайската Нова година, според плана, видян от медията.

Американският производител на електромобили не посочи причина за ограничения график. Също така не е ясно дали работата ще продължи извън поточните линии за Model 3 и Model Y в завода по време на планирания престой. Не е утвърдена практика Tesla да спира дейността си за продължителен период заради китайската Нова година, припомня Reuters.

Tesla не e отговориla веднага на исканеto за коментар.

Акциите на компанията се понижиха с 5.8% до 116 долара в предпазарната търговия във вторник. Книжата се обезцениха с 56% от началото на октомври заради притесненията на инвеститорите относно търсенето на коли, включително в Китай, както и заради ангажиментите на изпълнителния директор Илон Мъск в Twitter и последните му продажби на акции на Tesla.

Компанията спря производството в завода си в Шанхай в събота, изтегляйки напред установения план за спиране на повечето дейности през последната седмица на декември, съобщи Reuters.

Съкращаването на производството в Китай идват на фона на нарастващата вълна от инфекции, след като по-рано този месец комунистическото правителство реши да изостави политиката си за нулев COVID. Този ход беше приветстван от бизнеса, въпреки че наруши производствените операции.

Подобно на други автомобилни производители, Tesla също се сблъска със спад в търсенето в Китай – най-големият автомобилен пазар в света. По-рано този месец компанията предложи допълнителен стимул за купувачите, които придобиват превозни средства през декември. Тя намали цените на автомобилите Model 3 и Model Y с до 9% в Китай, в допълнение към субсидията за застрахователни разходи.

Брокерската компания China Merchants Bank International (CMBI) излезе с доклад, публикуван във вторник, че среднодневните продажби на дребно на Tesla в Китай – от 1 до 25 декември – са намалели с 28% спрямо година по-рано. Посочва се, че производителят е регистрирал 36 533 продажби дребно в Китай от 1 до 25 декември.

Брокерската компания, която следи седмица по седмица данните за продажбите на дребно на автомобили в Китай, каза, че продажбите в цялата индустрия са се увеличили с почти 15% по същия показател до 25 декември. Средните дневни продажби за BYD, по-големият конкурент на Tesla при електрическите превозни средства в Китай, отбеляза ръст от 93% през този период.

Фабриката на американската компания в Шанхай, най-важният производствен център за Мъск, поддържа нормални операции през последната седмица на декември миналата година и спря само за три дни заради китайската Нова година.

Периодът от 21 януари до 27 януари 2023 г. е официален празник в Китай за китайската Нова година.

Заводът на Tesla в Шанхай, комплекс, в който работят около 20 000 работници, представлява повече от половината от производството на компанията през първите три тримесечия на 2022 г.

Фирмата си е поставила цел за ръст от 50% в производството и доставките на електрически превозни средства през 2022 г. Анализаторите очакват производството да не достигне тази цел, въз основа на прогнозите за предстоящия край на четвъртото тримесечие.

Tesla.bg